Prandtl Medal uitgereikt aan Harald van Brummelen
Professor Harald van Brummelen, onderzoeker bij de sectie Energy Technoloy & Fluid Dynamics van de faculteit Mechanical Engineering ontving in Oslo de Prandtl Medal als oeuvreprijs.
Een mooie mijlpaal voor Professor Harald van Brummelen, onderzoeker bij de sectie Energy Technoloy & Fluid Dynamics van de faculteit Mechanical Engineering: op 6 juni ontving hij in Oslo de Prandtl Medal als oeuvreprijs voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van geavanceerde numerieke methoden om problemen in de stromingsleer op te lossen.
De Prandtl Medal wordt eens in de twee jaar uitgereikt door de European Community on Computational Methods in Applied Sciences (ECCOMAS).
De uitreiking vond plaats tijdens het biënnale ECCOMAS congres dat van 5 tot 9 juni in Noorwegen gehouden werd. Bijzonder tijdens deze editie was de viering van het 30-jarig bestaan van de organisatie. “Het was dus in meerdere opzichten een memorabele bijeenkomst”, aldus Van Brummelen, die met gepaste trots terugkijkt op het evenement en natuurlijk de erkenning voor zijn werk in het bijzonder. “Meestal gaat het bij prijzen en erkenningen vooral over bijdragen aan specifieke toepassingen en niet zo zeer over meer generiek, fundamenteel onderzoek zoals waar ik mij mee bezighoud. Dat maakt deze medaille extra waardevol voor mij.”
De Prandtl Medal wordt toegekend voor opmerkelijke, structurele bijdragen op het gebied van de computationele stromingsleer. Nominaties worden ingediend door leden van de ECCOMAS-gemeenschap en een onafhankelijk comité van voormalige laureaten en vertegenwoordigers van subdisciplines uit het werkveld bepaalt de uiteindelijke selectie. “Mijn onderzoek bevindt zich in de kern van de thematiek van ECCOMAS: het ontwikkelen van modellen en rekenmethoden om vraagstukken in de mechanica en fysica op te lossen”, licht Van Brummelen toe. “Ik focus mij met name op problemen waarbij de stroming een interface vertoont, bijvoorbeeld als de vloeistof uit twee verschillende componenten bestaat, of als de vloeistof interacteert met een aanliggende vaste stof.”
Aan dat laatste onderwerp leverde hij de laatste jaren een aantal belangrijke bijdragen. “Historisch gezien worden vloeistof mechanica en vaste-stof mechanica vaak los van elkaar beschouwd, maar de laatste jaren komt men meer en meer tot het inzicht dat veel vraagstukken alleen kunnen worden opgelost als beide disciplines gecombineerd worden. Juist die raakvlakken en de theoretische inzichten die daaruit voortkomen, zijn altijd de kern van mijn werk geweest. Ik denk dat dat ook een belangrijk argument was om mij de Prandtl Medal toe te kennen: na het tijdperk van analyse, waarin we complexe problemen hebben ontrafeld in kleine deelvraagstukken, leven we nu in het tijdperk van synthese, waarin we moeten uitvinden hoe de stukken weer in elkaar passen. Daaruit blijkt dat de interactie tussen verschillende disciplines essentieel is om verder te komen met nieuwe technologieën.”