‘Eén team, samen met de onderzoekers'

30 mei 2023

Onderzoeksondersteuner Silvie van Dam wint SURF Research Support Champion Award.

Silvie van Dam met haar prijs. Foto: SURF / De Beeldredaktie
Silvie van Dam met haar prijs. Foto: SURF / De Beeldredaktie

Normaliter zijn het de wetenschappers die mogen stralen bij een binnengehaalde grant of mooie publicatie. Dat is ook hoe Silvie van Dam het graag ziet; zelf werkt ze het liefst achter de schermen. Nu zij zelf in het zonnetje is gezet met een Research Support Champion Award van SURF, deelt ze de aandacht graag met haar team, dat onderzoekers van de faculteit Built Environment ondersteuning biedt tijdens de gehele ‘research life cycle’: “Probeer niet alles zelf uit te zoeken, maar betrek ons op tijd.”

In de Research Support Champion Award is een uitsnede gemaakt in de vorm van de letter R van Research. Daarachter zijn kabels te zien. “Die zijn afkomstig uit de Snellius supercomputer”, vertelt winnares Silvie van Dam. Met een lach: “Een echte nerd-award, en dat past wel bij me.”

In haar zestien jaar op de TU/e ontwikkelde Van Dam zich binnen de faculteit Built Environment van secretaresse en data-steward tot (sinds zeven jaar) beleidsmedewerker onderzoek en (sinds een jaar) manager Research Development and Support Office. In die tijd heeft ze veel kennis én kennissen opgedaan.

Spin in het web

“Ik ben zelf geen techneut, maar ik weet meestal precies genoeg om collega’s die elkaar verder kunnen helpen met elkaar in contact te brengen.” Ze is de spreekwoordelijke spin in het web, of, zoals een oud-directeur het formuleerde: “Alle wegen in Vertigo leiden naar Silvie.”

Een kundige specialist is Van Dam overigens wel, onder andere op het vlak van open science. Ook kent ze alle ins en outs van gegevensopslag en zet ze zich al jarenlang in voor beleid op het gebied van Research Data Management (RDM), “Liefst TU/e-breed, maar om te beginnen binnen de faculteit. We moeten minimaal compliant zijn, ofwel: voldoen aan alle regelgeving, zoals op het vlak van persoonsgegevens. En idealiter is het beleid zodanig dat alle onderzoeksdata toegankelijk wordt voor hergebruik.”

Hartverwarmend

Op de TU/e leerde Van Dam trouwens ook haar man kennen, die toen bij de voorloper van LIS werkte, maar intussen bij SURF aan de slag is gegaan. Overigens op een heel andere afdeling dan die waar de Research Support Champions Awards worden toegekend: “Ik had hem eerlijk gezegd niet eens verteld dat ik genomineerd was.”  

Ze had namelijk geen moment gedacht dat ze de award ook werkelijk zou winnen. “Ik vond het echt heel leuk en attent dat mijn collega’s - op initiatief van managing director Merle Rodenburg - de moeite hadden genomen me te nomineren. Maar de prijs wordt uitgereikt door SURF, een IT-club, en in mijn huidige werk ligt de focus niet meer op IT, maar op research support in veel bredere zin.”

Op 23 mei woonde ze de Research Day van SURF bij zonder nog veel aan de award te denken. Tot het moment dat haar naam genoemd werd bij de uitreiking en ze vervolgens door SURF’s chief innovation officer Ron Augustus werd toegesproken in de “superlieve mooie woorden die mijn collega’s hem hadden ingefluisterd.”

Ze is er nog beduusd van, zegt ze. “Het was hartverwarmend.” Net als de slingers en de feestelijke verrassingslunch op het werk en de vele berichtjes met felicitaties, “tot van de collegevoorzitter aan toe”.

Loket

Wat Van Dam en haar team willen bieden met het Research Development and Support Office, is geïntegreerde ondersteuning voor de hele research life cycle. Want waarom onderzoekers bij elke stap naar een ander loket laten zoeken? Ze somt op: na ondersteuning bij de aanvraag van funding volgt - bij toekenning - support van legal voor de contracten, van HR voor het aannemen van een promovendus of postdoc, van finance voor de financiële administratie, van LIS voor het datamanagement en de benodigde rekeninfrastructuur …

“Er is heel veel expertise aanwezig in de TU/e, die willen wij ontsluiten voor onze onderzoekers. En omgekeerd is ons office een nuttige ingang voor die gespecialiseerde ondersteuners om de onderzoekers in onze faculteit te bereiken.”

Nieuwe afdeling

Van Dam is nog druk bezig met het inrichten van de nieuwe afdeling, die inclusief haarzelf en embedded medewerkers vanuit LIS nu uit negen medewerkers bestaat. Na haar pleidooien voor centrale onderzoeksondersteuning, maar ook voor RDM-beleid en open science, gaf de faculteit haar de kans zo’n integraal office op te zetten toen daarvoor middelen beschikbaar kwamen. Ze moest wel even een drempel over, omdat ze zichzelf geen managerstype vindt, maar uiteindelijk wonnen haar verantwoordelijksheidsgevoel én de uitdaging om haar ideeën vorm te kunnen geven.

Betrek ons op tijd. Ga niet zelf weken nadenken over wie bijvoorbeeld dat non-disclosure agreement moet ondertekenen of over hoe je een datamanagementplan opzet, maar loop gewoon binnen.

Silvie van Dam, manager Research Development and Support Office faculteit Built Environment

Wat wil Van Dam de onderzoekers van Built Environment - haar ‘klanten’ - meegeven? “Vooral: betrek ons op tijd. Ga niet zelf weken nadenken over wie bijvoorbeeld dat non-disclosure agreement moet ondertekenen of over hoe je een datamanagementplan opzet, maar loop gewoon binnen.”

Een goede samenwerking is wat haar energie geeft. “Ik ben in mijn element als ik het gevoel heb dat we één team zijn, samen met de onderzoekers. Ik ben niet degene die met de technologische vindingen de wereld verbetert, maar dit is het steentje wat ik daaraan kan bijdragen.”

Dit verhaal is geschreven door Cursor.

Uit onze strategie: over Research Life Cycle Support

We vinden het belangrijk dat onze onderzoekers zich vooral kunnen richten op waar ze goed in zijn: onderzoek doen. Daarom werken we aan een naadloos samenwerkende keten van diensten om hen te helpen. Het doel van het Research Life Cycle Support-project is om de research support zo te organiseren dat onderzoekers naadloos ondersteund worden in het gehele onderzoeksproces: van een eerste onderzoeksidee tot aan het verspreiden van uiteindelijke onderzoeksresultaten, en alles daartussen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking tussen onderzoekers en ondersteuners, en tussen faculteiten, instituten en diensten, maar altijd met de focus op wat de onderzoekers nodig hebben.

Binnen onze universiteit wordt die steun onder meer geboden door het Research Support Office (RSO). Recent is een pilot gestart met een centraal projectmanagement team om onderzoekers beter te ondersteunen. Dit betekent dat er extra projectmanagers bij komen.

Research Life Cycle Support valt binnen de Strategie 2030 onder het thema Resilience. Lees meer over onze Strategie 2030.

Mediacontact

Brigit Span
(Corporate Storyteller)

Meer over onze strategie

Blijf ons volgen