Liveblog TU/e Research Day 2022
De eerste TU/e Research Day vindt plaats op 12 mei 2022. In dit liveblog kun je de gebeurtenissen van deze dag op de voet volgen.
Op de TU/e Research Day 2022 vieren we met elkaar de wetenschap. Deze dag staat in het teken van onze wetenschappers en hun onderzoek. We reiken onze eredoctoraten uit, maar eerst mogen de aanwezigen in de Blauwe Zaal vragen stellen aan de eredoctoren en rector Frank Baaijens tijdens de College Tour. Ook worden vandaag de allereerste TU/e Science Awards 2022 toegekend. Uiteraard mag een mooie posterpresentatie van onderzoek tijdens het netwerkevent, evenals een afsluitende borrel niet ontbreken. De gebeurtenissen van de dag, die start om 13.00 uur, volg je via dit liveblog in woord en beeld.
Afsluitende borrel 18:00 uur
Gezelligheid alom, terwijl we nagenieten van een leuke en inspirerende dag onder het genot van een drankje.
Winnaars TU/e Science Awards 2022 17:00 uur
Om te beginnen feliciteert Frank Baaijens Bert Meijer met zijn aanstelling als internationaal lid van de NAS. Meijer: “Met het uitreiken van prijzen kun je laten zien dat je waardering hebt voor het excellente werk dat op jouw universiteit plaatsvindt. Niet alleen voor jezelf is een prijs de waardering, maar ook voor je studenten, je groep en je afdeling. Als TU/e kunnen we onze reputatie alleen verbeteren door de successen en prestaties van ieder van ons te delen.”
“Terwijl we ons concentreren op ons werk in de labs, vragen we ons soms weleens af ‘waar is het talent’. Maar als we een stapje terug doen, zoals ik ook heb gedaan, zie ik talent overal om ons heen op de TU/e.” Daarom kwam hij met het bestuur op het idee om de TU/e Science awards in te stellen. De niveaus zijn gebaseerd op de ECR-subsidieniveaus voor beginnende, gevorderde en gevestigde wetenschappers in hun respectievelijke vakgebieden. “Ik ben net zo enthousiast als jullie allemaal om er zo achter te komen wie de winnaars zijn, maar onthoud dat genomineerd worden net zo belangrijk is als het winnen van de prijs zelf”, besluit Meijer.
En de winnaars zijn...
Young researcher award 2022 - Ruud van Sloun
Groundbreaking researcher award 2022 - Tom de Greef
Leadership in excellence award 2022 - Eva Demerouti
Lees in dit artikel meer over de genomineerden en winnaars.
Academische ceremonie en uitreiken eredoctoraten 16:00 uur
Onder toeziend oog van het cortège worden de eredoctoraten uitgereikt aan Margot Gerritsen (Stanford University), Klavs Jensen (MIT) en David Mooney (Harvard University).
MARGOT GERRITSEN
Na de inleiding geeft Margot Gerritsen (Stanford University) een onderhoudend overzicht van haar carrière in de computational mathematics. “Ik wijdde me aan wiskunde om de deuren open te houden voor al mijn interesses, terwijl ik opgroeide. Want wiskunde was wat alles met elkaar verbond wat mij toen interesseerde, zoals vogels kijken, vulkanen en literatuur”, zegt Gerritsen. “Excellentie en wetenschappelijke nieuwsgierigheid wordt nu ook in Eindhoven met passie nagestreefd, zoals we vandaag zien.”
DAVID MOONEY
Toen hij de film Robocop keek en zag hoe andere soorten materialen werden gebruikt om de materialen te vervangen die verloren waren gegaan door ziekte of trauma, werd zijn interesse voor biomedische technologie gewekt. David Mooney (Harvard University) concentreert zich in zijn dankwoord op alle uitzonderlijke projecten waaraan hij door de jaren heen heeft gewerkt. “In de wereld van de wetenschap wordt veel samengewerkt. De sabbaticals, de studenten, de postdocs. Iedereen met wie je werkt, heeft invloed op je werk. Ik ben hier niet alleen voor mezelf vandaag, maar ik vertegenwoordig ook de cumulatieve inspanning van alle mensen met wie ik door de jaren heen heb gewerkt. Wetenschap is teamsport”, zegt Mooney.
Klavs Jensen
Klavs Jensen opent zijn rede met waar zijn carrière in de chemische technologie begon. "Wat me de afgelopen decennia interesseerde en waardoor ik chemisch ingenieur wilde worden, is dat ongeacht de biomedische, farmaceutische, technologische of chemische oplossing: 'hoe maken we de nieuwe materialen die we nodig hebben'."
Kijkend naar een foto uit de 16e eeuw merkt hij met droge humor op: “Die kolven verschilden niet zo veel van de kolven die we tegenwoordig gebruiken. Maar we werken nu met grootschalige apparatuur die ons helpt om het proces te versnellen.” Jensen sluit af met het uiten van zijn dank aan MIT voor het bieden van de mogelijkheid om het soort projecten op te zetten dat hij voor ogen had, iedereen met wie hij samenwerkte en iedereen hier in Eindhoven met ons vandaag.
Netwerkevent TopScience@TU/e en posterpresentatie 14:30 uur
Netwerken en goede gesprekken over onderzoek bij de posterpresentaties in het Auditorium. Het is natuurlijk ook hét moment om oude bekenden op te zoeken en bij te praten, of juist nieuwe contacten op te doen.
College Tour: de weg naar excellentie 13:30 uur
Op het podium nemen de nieuwe eredoctoren plaats, samen met rector magnificus Frank Baaijens. Wetenschapsjournalist Esther Thole modereert de vragen die vanuit de zaal aan hen gesteld worden. Zo delen deze topwetenschappers met de zaal hún grote geheim om succesvol te zijn in de wetenschap.
De vragen uit het publiek gaan over de dromen en idealen van de eredoctoraten, maar ook over de uitdagingen van hun gekozen loopbaan. “Het is soms moeilijk om dingen los te laten, omdat wetenschappers zo vaak perfectionisten zijn. Zoals ik dat ook ben, of zelf was. Maar ik heb wel geleerd dat tachtig procent ook goed genoeg is. En daar herinner ik mezelf nog elke dag aan. En het is belangrijk dat de leiders dat ook uitstralen”, zegt Margot Gerritsen.
Frank Baaijens vult aan: “We hebben het weliswaar altijd over ons onderzoek, wat vandaag ook centraal staat. Maar het is ook belangrijk om in de vrije tijd ook echt vrij te zijn. Als bestuurder denk ik dat we daar een rol in hebben, om zaken zo veel mogelijk te vereenvoudigen, zodat je daar niet extra veel tijd voor nodig hebt.”
David Mooney vervolgt met: “Wat ik zo leuk vind aan werken in de wetenschap is dat ik zoveel verschillende dingen mag doen in mijn werk, vergeleken met werken in de industrie. Het geeft me namelijk ook tijd om soms gewoon te zitten en na te denken. Ik probeer mijn studenten te leren prioriteiten te stellen en de dingen los te laten die voor jou niet zo belangrijk zijn.”
Klavs Jensen zegt:“Ik denk dat we ons er meer bewust van zijn tegenwoordig en steeds meer bereid zijn te praten over onze werk-privé balans. En dat is geweldig. Ik ben het ermee eens dat het stellen van prioriteiten essentieel is om dat evenwicht te bewaren. Zeker als je aan het begint staat van je loopbaan.”
College tour is een Nederlands tv-programma waarin mensen worden geïnterviewd, maar waar ook de zaal vragen kan stellen en in discussie kan gaan met de gast.