Zij-instroom

Zij-instroom
Formeel ben je een zij-instromer in beroep (ZIB) als je onbevoegd bent aangesteld op een school in het VO of PO en via de subsidie van DUO een opleiding volgt die leidt tot een bevoegdheidscertificaat. De ZIBber vraagt een assessment aan bij een assessmentcentrum voor zijinstroom (voor ESoE is dat meestal assessmentcentrum Twente, maar er zijn er meer). Uit dit assessment komt (hopelijk) een geschiktheidsverklaring met daarin aangegeven een nascholingsgebied. Met het assessment en de geschiktheidsverklaring kun je bij elke universitaire lerarenopleiding (ULO) in Nederland terecht om een scholings- en begeleidingsplan op te laten stellen die bij goed gevolg leidt tot een certificaat van bevoegdheid.

In de praktijk wordt ‘zij-instromer’ informeel gebruikt voor een ieder die een baan in de wetenschap of het bedrijfsleven inruilt voor een baan in het onderwijs en daarbij nog een bevoegdheid gaat halen. Veel informatie voor zij-instromers vindt je op de website van het Onderwijsloket.

Jonge professional
Ben je nog niet zo heel lang afgestudeerd en overweeg je om het onderwijs in te gaan, omdat je huidige carrière pad je niet brengt wat je verwacht had? Dan kun je eens kijken bij de Trainees in Onderwijs. Je ‘solliciteert’ bij hen en doorloopt via hen een assessment. Bij positieve bevindingen van het assessment wordt je gekoppeld met een school die een docent zoekt in het vak waar jij les in wil gaan geven. Je wordt dan TIO via het ZIB traject en haalt een bevoegdheid tijdens je baan.

Scholen zijn niet altijd geneigd een jonge professional als docent aan te stellen en het ZIB-traject te laten doorlopen. Dan zou je kunnen investeren in je eigen opleiding door zelf Master-na-Master te doen. Je bent dan een informele zij-instromer. Je schrijft je dan via Studielink in voor een eerstegraadsopleiding, zoals de Master Science Education aan de TU/e.

Professional
Een nieuwe stap of switch in je carrière kan het onderwijs zijn. Het is verstandig om eens een dag op een school mee te lopen om te kijken of dit jouw nieuwe toekomst kan zijn. Actief solliciteren naar een baan als docent op een school en vragen naar de mogelijkheid om formeel ZIBber te worden is zeker de moeite waard. Informeel kan natuurlijk ook. Deze route wordt in individuele gevallen door het UWV aangemoedigd en deels bekostigd.

Informele zij-instroom in de Master SE
Wanneer je een master hebt in een technische of bètarichting ben je over het algemeen toelaatbaar tot de Master SE. Deze kun je volgen in de richtingen: Informatica, Natuurkunde, Onderzoek & Ontwerpen, Scheikunde en Wiskunde. 
Maak een afspraak met de studieadviseur om jouw opties te bespreken.