Hoe werkt de TU/e samen met het bedrijfsleven?

De TU/e staat bekend om haar hoge percentage co-publicaties van wetenschappelijke artikelen samen met industriële partners. Dit is een goed graadmeter voor de nauwe wetenschappelijke samenwerking met de hightechindustrie, vooral in de Brainportregio. Maar de TU/e werkt op nog veel meer manieren samen met het bedrijfsleven.

Sterke partners

De TU/e heeft als universiteit een unieke positie doordat er in de regio een zeer hoge concentratie is van zeer succesvolle hightech multinationals, zoals ASML, Philips, DAF, NXP, Signify, VDL en Thermo Fischer Scientific. Velen hiervan zijn wereldmarktleider op hun gebied. De TU/e is er trots op met al deze topbedrijven een intensieve, langdurige en succesvolle samenwerking te hebben.

Daarnaast werkt de TU/e ook samen met veel bedrijven van buiten de regio. Verder werkt de universiteit natuurlijk nauw samen met de eigen spin-offs, startups en scale-ups, zoals Prodrive Technologies en Smart Photonics.

In totaal werkt de TU/e samen met vele tientallen ondernemingen. In ons jaarverslag staat een volledige lijst met ondernemingen die TU/e-onderzoek direct financieel steunen.

Wetenschappelijke co-publicaties met de industrie

De TU/e staat al meer dan tien jaar in de top-10-lijst van het CWTS Leiden die universiteiten rangschikt naar hun onderzoekssamenwerking met het bedrijfsleven, op basis van wetenschappelijke co-publicaties. Het onderzoekswerk van TU/e-wetenschappers samen met onderzoekers uit het bedrijfsleven leidt jaarlijks tot honderden peer-reviewed wetenschappelijke publicaties.

De publicaties met het bedrijfsleven zijn goed voor circa vijftien procent van de totale onderzoeksoutput van de TU/e. Het is daarmee een substantiële en zeer waardevolle component. Tegelijkertijd laat dit percentage zien dat de TU/e-onderzoeksportfolio in balans is. Naast onderzoek met het bedrijfsleven, is er veel onderzoek in samenwerking met andere universiteiten, met maatschappelijke partijen zoals ziekenhuizen, of uitgevoerd door alleen TU/e-wetenschappers.

Het TU/e-onderzoek met het bedrijfsleven is van hoge kwaliteit. Uit wetenschappelijk onderzoek naar promotieonderzoeken samen met industriële partners blijkt dat die op de meeste punten beter scoren dan onderzoeken zonder bedrijven. Ze leiden onder andere tot meer publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en ze creëren meer patenten.

Startups en spin-offs

Behalve met bestaande hightech internationals, werkt de TU/e ook intensief samen met haar startups en spin-offs.

De TU/e is een belangrijke broedplaats voor nieuw ondernemerschap. Vele tientallen bedrijven vinden hun oorsprong op de TU/e, door een unieke combinatie van factoren. Op de TU/e komen vele slimme, innovatieve en ondernemende studenten en onderzoekers bij elkaar van allerlei achtergronden, er is een niet aflatende stroom van nieuwe, grensverleggende kennis en technologie, er is toponderwijs met veel aandacht voor ondernemerschap, en de universiteit en Brainport bieden een omgeving die op alle vlakken startende techondernemers ondersteunt. The Gate, de helpdesk voor tech-startups in Brainport, speelt hier een centrale rol in.

De universiteit blijft in nauw contact met haar startups, om bij te dragen aan de optimale ontwikkeling van de ondernemingen. Daartoe behoort natuurlijk ook het doen van gezamenlijk onderzoek om samen de grenzen te blijven verleggen qua kennis en technologie en te zorgen voor verdienvermogen op de lange termijn.

Een goed voorbeeld is de spin-off Smart Photonics, wat inmiddels een strategische samenwerkingspartner is. Andere voorbeelden zijn Xeltis, RIFT en Cellsius. Een compleet overzicht van de huidige deelnames van de TU/e in haar start-ups is te vinden op deze pagina.

Hoogleraren uit het bedrijfsleven

De kruisbestuiving met onze industriële partners komt voor een zeer belangrijk deel tot stand via deeltijdhoogleraren uit het bedrijfsleven. Dit betreft toponderzoekers van bedrijven, die naast hun hoofdaanstelling ook een aanstelling hebben als TU/e-hoogleraar, meestal voor een dag per week.

Deze deeltijdhoogleraren zijn een centrale spil in de samenwerking. Ze brengen expertise en relevante wetenschappelijke vragen in, zorgen samen met collega’s voor onderzoeksvoorstellen, voor begeleiding van studenten en promovendi, en voor afstemming tussen bedrijf en universiteit. Ze staan aan de basis van de wetenschappelijke kennis en innovaties die zorgen voor toekomstig verdienvermogen van onze industriële partners.

We zijn trots op onze circa 25 hoogleraren uit het bedrijfsleven, van bedrijven als ASML, NXP en Philips. Een volledig overzicht van hoogleraren van externe organisaties is hier te vinden. Overigens zijn er aan de TU/e ook enkele tientallen deeltijdhoogleraren vanuit maatschappelijke organisaties, zoals ziekenhuizen. Dit alles tekent de verwevenheid van de TU/e met de maatschappij, die gericht is op een maximale bijdrage aan de samenleving.

Uitgedrukt in fte zijn de deeltijdhoogleraren van het bedrijfsleven goed voor ruim twee procent van alle hoogleraren van de TU/e. In procenten is dat gering, maar in betekenis enorm, doordat deze hoogleraren zo’n cruciale rol hebben in de kruisbestuiving tussen universiteit en het hightech-bedrijfsleven.

Deeltijdhoogleraren zijn altijd ingebed in een vakgroep. Hun aanstellingen hebben in principe een termijn van 5 jaar, die eventueel verlengd kan worden.

Challenge-based learning

Ook in het onderwijs is er intensieve samenwerking met het bedrijfsleven. De TU/e is een voorloper op gebied van Challenge Based Learning (CBL). De universiteit won hiermee onder meer de eerste Nederlandse Hogeronderwijspremie. Studenten van de TU/e gaan tijdens hun opleiding verschillende keren aan de slag met uitdagingen uit de wereld om hen heen, in multidisciplinaire teams, met vraagstukken die vaak rechtstreeks uit het bedrijfsleven komen, maar ook uit de maatschappij of de wetenschap. De partijen die in de praktijk aan deze vraagstukken werken, worden actief betrokken bij het onderwijs, en in veel gevallen betreft dat het hightech-bedrijfsleven. Zo slaan studenten al voor de start van hun carrière een brug tussen de opleiding en de wereld om hen heen.

Studententeams

Veel studenten van de TU/e organiseren zichzelf in teams om hun tanden te zetten in een maatschappelijke uitdaging. Elk jaar starten er tientallen teams, waarvan sommige uitzonderlijk succesvol worden. Een bekend voorbeeld is Solar Team Eindhoven, dat vier keer de Bridgestone World Solar Challenge won. En vaak leidt een studententeam uiteindelijk tot een startup. Bekende voorbeelden daarvan zijn Lightyear, ELEO en DENS.

Een succesfactor bij de teams is dat de regionale industriële partners bereid zijn om mee te werken aan de ontwikkeling van de technologie. Ook hierin toont zich de goede samenwerking met het bedrijfsleven.

Hybride docenten

Hybride docenten zijn hoogopgeleide medewerkers uit de hightechindustrie die vakken op de TU/e verrijken met hun kennis en ervaring. Ze geven studenten inzicht in hoe het in zijn werk gaan in het bedrijfsleven, hoe daar wordt gewerkt van uitdaging naar oplossing, en hoe ze theorie omzetten naar praktijk. Het biedt studenten niet alleen verrijking van inzicht, maar ook een betere kijk op hun mogelijke toekomstige werkomgeving. De TU/e werkt momenteel met zo’n 120 hybride docenten en dat aantal zal naar verwachting flink groeien.

De deelnemende bedrijven zien het concept van de hybride docenten als een kans om medewerkers iets extra’s aan te bieden, en om iets terug te doen voor de maatschappij door het overdragen van kennis en het enthousiasmeren voor techniek.

Lees op deze pagina meer over hybride docenten.

Hofleverancier van ingenieurs in Brainport

Maar liefst 82 procent van de in Nederland opgeleide TU-ingenieurs die werkzaam zijn in de Brainportregio, komt van de TU/e. De Eindhovense universiteit is daarmee de hofleverancier van hoogopgeleide ingenieurs van deze economisch zo sterke regio. Daarnaast heeft de TU/e de hoogste stayrate in Nederland van internationale studenten (bron: Nuffic). Een groot deel ervan vindt een baan in de regio.

Eindhoven Engine

Eindhoven Engine is een belangrijke faciliteit in de samenwerking, en de TU/e heeft hier een belangrijk aandeel in. Eindhoven Engine faciliteert innovatieprojecten door onder meer de juiste bedrijven, kennisinstellingen en studenten bij elkaar te brengen, door co-locatieruimte te bieden en door financiering.

Onze verhalen over samenwerking met het bedrijfsleven

Contact