Jouw studie? Bepaal jij!

Onderwijsstructuur

Facts & figures

 • 3 jaar

 • 4 kwartielen per jaar

 • 60 ECTS (studiepunten) per jaar

 • 45 ECTS vrije keuzeruimte in totaal

 • 40 uur studietijd per week

 • Bachelor of Science titel

Future proof engineer

Kies je voor een bacheloropleiding aan de Technische Universiteit Eindhoven? Dan kies je voor een opleiding tot ‘future proof’ engineer. Een engineer die niet alleen nu, maar ook in de toekomst technische oplossingen kan bedenken voor uitdagingen die zich in onze wereld voordoen. Dit betekent dat je bij ons:

 • een uitstekende technische basis krijgt in het vakgebied dat jij kiest
 • de geleerde theorie direct leert toepassen in de praktijk
 • leert samenwerken met disciplines buiten je eigen vakgebied en met andere culturen

Je leert bovendien hoe je je straks als professional voortdurend kunt blijven ontwikkelen. Dat is nodig, want de ontwikkelingen gaan razend snel. De technische kennis die je nu opdoet, is over een paar jaar alweer verouderd.

Verschillende soorten vakken

Tijdens je bacheloropleiding volg je bij ons verschillende soorten vakken die samen jouw volledige opleiding vormen:

 • Basisvakken
  Basisvakken zijn vakken die elke bachelorstudent aan de TU/e volgt. Met deze vakken leer je de ‘taal’ van de techniek, waardoor je straks gemakkelijk ‘praat’ met ingenieurs van andere disciplines. Denk aan vakken als wiskunde, natuurwetenschappen en het ontwerpen en gebruiken van grote datasets.
 • Majorvakken
  Majorvakken zijn vakken die aansluiten op de discipline waarin jij je graag wilt specialiseren.  De major vakken vormen het grootste deel van je bacheloropleiding. Je kunt momenteel kiezen uit 15 majors.
 • USE-vakken
  Met USE-vakken leer je techniek te bekijken vanuit de gebruiker, de maatschappij of het bedrijfsleven. Je plaatst techniek in een bredere context en leert rekeninghouden met de wensen van alle belanghebbenden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat patiënten een zorgrobot of zelfrijdende auto ook echt gebruiken? En voor welke ethische vraagstukken kom je te staan als je nieuwe techniek ontwikkelt?
 • Keuzevakken
  Keuzevakken geven je alle vrijheid om je studie in te ‘kleuren’ op basis van jouw interesses en ambities. Wil je je in één vakgebied specialiseren? Of combineer je liever verschillende vakgebieden? De keus is aan jou. Natuurlijk sta je er bij het maken van keuzes niet alleen voor. Onze docenten ondersteunen je waar nodig.

Van college's tot ontwerpopdrachten

Voor de verschillende vakken volg je inspirerende colleges, kleinschalige instructiebijeenkomsten, begeleide zelfstudie en Challenged Based Learning (CBL). Tijdens CBL-projecten werk je in teamverband aan technologische ontwerpopdrachten. Oftewel; je vertaalt de technische kennis die je hebt opgedaan in concrete oplossingen voor een maatschappelijk probleem. Soms met studenten van je eigen studie, soms in multidisciplinaire teams met studenten van een andere studie. Zo leer je al vóór de start van je carrière een brug slaan tussen techniek en de wereld om je heen. En dat is nu precies waar het huidige bedrijfsleven om zit te springen. Na je afstuderen heb je dan ook uitstekende baankansen. Zeker in Brainport Eindhoven: dé technologische hotspot van Europa waarin de TU/e gevestigd is. Niet voor niets staat de TU/e in de internationale top als het gaat om samenwerken met het bedrijfsleven!

Een gemiddelde studieweek

Wekelijks besteed je bij ons ongeveer 40 uur aan je studie:

 • Je volgt 12 tot 15 uur colleges
 • Je werkt ongeveer 10 uur in werk- of projectgroepen
 • 15 uur studeer je zelfstandig, thuis of in één van de TU/e-werkruimtes

Verdeling studiepunten

Een bachelor opleiding bestaat uit 180 ECTS. Benieuwd naar de verdeling van alle studiepunten? Onderstaande tabel geeft je een indruk. Een ECTS staat gelijk aan 28 studie-uren.

Onderdeel?

Aantal studiepunten?

Elk vak

5 ECTS

Bachelor Eindproject (BEP)

10 ECTS

Basisvakken (5 vakken)

25 ECTS

Major (17 vakken in totaal + BEP)

95 ECTS

USE vakken (3 vakken)

15 ECTS

Keuzevakken (9 vakken)

45 ECTS

Honors academy

Ben je op zoek naar een extra uitdaging tijdens je bacheloropleiding? Dan is onze Honors academy iets voor jou. De Honors academy geeft je de kans om in een multidisciplinair studententeam te werken aan een project waarmee je echt een verschil kan maken. De eerste auto op mierenzuur, elektrische motor, huisdrone en een biosensor om ziektes op te sporen. Stuk voor stuk innovaties van studenten die deelnamen aan de Honors academy. Je doet de Honors tracks naast het reguliere onderwijs en verdient hiermee 30 extra studiepunten.

Kom gerust eens kijken!

We begrijpen dat het maken van een studiekeuze moeilijk is. Daarom kun je op verschillende manieren kennismaken met onze opleidingen. Volg een webinar, bezoek een open dag of loop eens een dagje mee met één van onze studenten. Wil je actief op de hoogte blijven van onze voorlichtingsactiviteiten? Maak  een MyStart@TU/e account aan. Je ontvangt dan een mailtje zodra je je kunt inschrijven voor een activiteit.