Student-en studiebegeleiding

Ondersteuning en coaching

Als student moet je zelfdiscipline hebben en goed kunnen plannen. Studeren aan een universiteit kost meer tijd dan je gewend bent van de middelbare school of het HBO. Tentamens zijn moeilijker, beslaan meer en complexere materie en bestaan uit hele andere soorten vragen. Het kan lastig zijn om er echt voor te gaan zitten. Ook moet je veel samenwerken met andere studenten, wat ook weer uitdagingen met zich meebrengt.  

Kortom, misschien is studeren wel moeilijker dan je had verwacht. Met coaching, advies en ondersteuning helpen we je er een succes van te maken. 

Je eigen keuzes maken

Je eigen carriĆØrekeuzes maken is een belangrijke vaardigheid. Op de universiteit begin je dat te leren. Daarom hebben onze bacheloropleidingen minder vaste vakken dan een middelbare schoolopleiding of bachelors aan andere universiteiten. 

Maar een nieuwe vaardigheid leren gaat niet van de ene dag op de andere. Daarom geloven wij in goede begeleiding.  

Studeren met een functiebeperking

Functiebeperkingen en chronische ziekten zijn chronische of permanente aandoeningen die je studievoortgang of examenprestaties in de weg kunnen zitten. Dit zijn alle fysieke, sensorische of mentale aandoeningen en beperkingen; zoals dyslexie, RSI, autismespectrumstoornissen, AD(H)D, chronisch vermoeidheidssyndroom, depressie of andere chronische aandoeningen.  

Voorzieningen regelen 

We begrijpen dat het leven met een functiebeperking ontzettend veel tijd en energie kost. Het is dan ook onze wens dat je, voor zover mogelijk, een gelijke kans hebt op studiesucces.  

Mogelijke voorzieningen: 

  • Tentamentijdverlenging (10 minuten per uur) 
  • Uitstel van het bindend studieadvies 
  • Hulp bij plannen en organiseren 
  • En nog veel meer 

Het kost tijd om de juiste voorzieningen te regelen. Neem dus vroeg contact op. 

  • Geef bij je aanmelding in Studielink aan dat je een functiebeperking hebt. Als je dyslexie hebt of een andere beperking waar je alleen maar tentamentijdverlenging voor aan wil vragen, kun je een verslag van een specialist uploaden bij het digitaal inschrijfformulier.
  • Meld je als student met een functiebeperking ook aan bij ESA. Hierover vind je een brochure in je inschrijfpakket. 

ESA stuurt je voor het begin van je colleges een email met een overzicht van de aangevraagde voorzieningen. Ook brengen ze de examencommissie en de opleidingsstudieadviseur op de hoogte van je beperkingen en de voorzieningen die geregeld worden. Een functiebeperking is nooit een reden om afgewezen te worden voor een opleiding! 

Meer informatie 

Neem voor meer informatie contact op met Education and Student Affairs. Of bekijk de informatie van het Expertisecentrum Handicap + Studie.  

Studeren en topsport

Aan de TU/e hechten we net zoveel waarde aan sportprestaties als aan academische excellentie. Zo heeft Eindhoven meer dan 35 sportverenigingen. 

Graag ondersteunen we studenten die aan topsport doen, ook als dat betekent dat de studie even op een lager pitje komt te staan. Onder bepaalde voorwaarden maak je kans op financiĆ«le ondersteuning van het afstudeerfonds, voor een maximale verlenging van 12 maanden.  

Contact