ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
Twee jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

De auto-industrie is continu in beweging. Nieuwe technologieën ontwikkelen snel, vooral als het gaat om duurzame en slimme mobiliteit. Denk aan elektrische auto’s, het gebruik van schonere brandstoffen en aan de vele functies waarmee we veiliger en makkelijker rijden. De traditionele auto heeft zich ontwikkeld tot een gecontroleerd, hightech systeem vol mechanica, elektronica, sensoren en software, waarbij de interactie tussen mens en voertuig een belangrijke rol speelt. Door deze toename in complexiteit is er een grote vraag naar hoogopgeleide ingenieurs die in de moderne hightech auto-industrie werken, op systeemniveau denken en bruggen slaan binnen dit vakgebied.

Veelzijdig en multidisciplinair

Auto’s zijn een bron van multidisciplinaire uitdagingen voor ingenieurs. Voor een ingenieur in de automotive industrie is niet alleen het voertuig zelf, met al zijn hightech belangrijk. Ook de omgeving en het menselijk gedrag spelen een rol. Daarom heeft de industrie ingenieurs nodig met een achtergrond in mechanica, elektronica, informatica én in mens-machine-interactie. 

Als toekomstige automotive engineer heb je kennis van al deze gebieden. Je beschouwt de auto als een compleet systeem, een platform op wielen waarin tal van slimme onderdelen zijn ondergebracht. Naast de basiscomponenten, zoals motor, stuur, banden en voertuigcarrosserie, zijn dat actieve componenten zoals ABS en cruise control. De automotive engineer werkt eraan mee dat het systeem veilig, betrouwbaar en voorspelbaar is.

Als dit je aanspreekt, dan is de Master Automotive Technology in Eindhoven het juiste programma voor jou.

Speel video
Kevin Hartjes

Chat met onze studenten

Over deze master

De hierboven genoemde systeembenadering is de basis voor de Masteropleiding Automotive Technology, uniek in Europa, die je klaarstoomt voor een succesvolle carrière in de auto-industrie en ver daarbuiten.

In deze master leer je meer over de componenten in en rond een auto en ervaar je hoe dit alles als één systeem functioneert. Je doet daarnaast kennis op over belangrijke aspecten van hedendaagse voertuigen, zoals dynamica, realtime-software, elektrische aandrijflijnen en mens-machine-interactie. Je kiest een eigen specialisatierichting en je leert met een systeembenadering samen te werken in multidisciplinaire teams.

Dit masterprogramma is een gezamenlijk initiatief van vijf faculteiten: Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science, Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences.

De opleiding

In het eerste jaar volg je een aantal verplichte kernvakken en je kiest je eigen specialisatie- en keuzevakken. Het kernprogramma heeft een breed kennisaanbod in twee kerngebieden: Slimme Mobiliteit en Duurzame Mobiliteit.

  • Binnen het kerngebied Slimme Mobiliteit verdiep je je bijvoorbeeld in onderwerpen zoals autonoom en coöperatief rijden, embedded software, voertuigdynamica en regelsystemen en menselijke factoren in automotive.
  • Binnen het kerngebied Duurzame Mobiliteit gaat het onder andere over verbrandingsmotoren en toekomstige brandstoffen en elektrische en hybride voertuigen en transmissie.

Je kan specialisatievakken en keuzevakken kiezen in beide kerngebieden.

Het programma is multidisciplinair. De vijf verschillende faculteiten werken nauw samen binnen de twee kerngebieden. Je kiest in het eerste jaar je eigen specialisatie binnen deze twee kerngebieden, waarbij je een plaats krijgt toegewezen bij één van de elf onderzoeksgroepen. In de studiegids* vind je meer informatie over dit proces.  Door middel van je specialisatievakken, je stage én je afstudeeronderzoek in het tweede jaar, specialiseer je je verder binnen je eigen gekozen kerngebied. Bij het hoofdstuk Studieopbouw gaan we nog dieper in op de inhoud van deze opleiding.

*Let op: Zittende studenten gebruiken de studiegids als informatiebron. Er staat gedetailleerde, praktische informatie in die van belang is gedurende de opleiding. Aankomende studenten kunnen de studiegids raadplegen voor extra informatie.

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.