Evenementen

Altijd wat te doen

Elk jaar weer zijn er in Eindhoven allerlei evenementen die door studenten worden georganiseerd. Sommige daarvan bestaan al vele jaren en hebben inmiddels een vaste plaats op de agenda veroverd. Daarnaast zijn er veel jaarlijks terugkerende algemene evenementen die populair zijn onder studenten. In het jaaroverzicht hieronder zetten we alles voor je op een rij. Het filmpje geeft je al een beeld van hoe het eraan toe gaat.

Audumla Hockeytoernooi

Sinds 1976 organiseert dispuut Audumla het grootste studentenhockeytoernooi van Eindhoven. Elk jaar op Hemelvaartsdag komen meer dan 1000 studenten uit alle hoeken van Nederland om dit mee te maken. 's Middags wordt er gehockeyd en 's avonds draaien hoogstaande artiesten tot de late uurtjes door.

Hajraa Volleybaltoernooi

Een weekend lang feesten, kamperen op de campus en natuurlijk volleyballen in het sportpark De Hondsheuvels. Het grasvolleytoernooi van de studentenvolleybalvereniging Hajraa is internationaal befaamd en trekt elke zomer duizenden volleybalfanaten uit heel Europa naar Eindhoven. Op tijd inschrijven is een must.

Van Lint Sportweek

Rokvoetbal, onderwaterhockey, knotsbal of rolstoelbasketbal: je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het doen tijdens de Van Lint Sportweek. De toernooien in allerlei gebruikelijke en minder alledaagse sporten vinden net voor de kerst plaats in het Studentensportcentrum. Elke dag wordt afgesloten met een feest.

De Intro

Laat je tijdens de introductieweek van de TU/e onderdompelen in het Eindhovense Studentenleven. Je beleeft onder andere het Groene Loper Festival en het WordLid! Feest op donderdagavond bij de studentenverenigingen, een kroegentocht over Stratumseind, een sportmiddag en een culturele middag, een swingend eindfeest en een afsluitend All TU/egether festival met nationale artiesten!

Fontys Eindhoven Introductie Dag

Tijdens de FEID maken duizenden hogeschoolstudenten in één dag kennis met de verenigingen en het studentenleven in Eindhoven. De dag vindt plaats op het Fontysterrein aan de Rachelsmolen en wordt afgesloten met een optreden van een bekende artiest, zoals Guus Meeuwis of Krezip. Helaas zijn alleen de eerstejaars van Fontys welkom.

European Week

Europa, hoera! Dat is het motto van de European Week die om de twee jaar plaatsvindt op de TU/e-campus. Honderden studenten uit allerlei landen van het continent komen naar Eindhoven om te discussiëren over Europese onderwerpen. Hoogtepunt van deze week vol culturele kruisbestuiving is het Auditoriumfeest.

Tuna Festival

Ach ja, de liefde... Honderden studenten in Spaanse klederdracht bezingen haar in passionele, Spaanstalige serenades tijdens het twee- à driejaarlijkse Tunafestival in het centrum van Eindhoven. De studentenverenigingen Tuna Ciudad de Luz (m) en La Tuniña (v) organiseren het muzikale festival.

Graduation Galleries

Laat je verrassen door de schoonheid en originaliteit van alledaagse gebruiksvoorwerpen tijdens de Graduation Galleries in de Witte Dame. Deze jaarlijkse tentoonstelling van afstudeerwerken van de Eindhovense Design Academy is het spannendste onderdeel van de Dutch Design Week en trekt bezoekers uit heel Nederland.

NK Beleidsdebatteren

Wil je snel hogerop klimmen na je studie, dan is een getrainde tong minstens zo belangrijk als gedegen vakkennis. Heb je die ambitie, of houd je gewoon van verhitte discussies, geef je dan op voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren. De Eindhovense studentenvereniging SSRE organiseert de wedstrijd.

Miami Nice

Een zwoel zomerfeest voor heel studerend Eindhoven ter afsluiting van de tentamens en als voorproefje op de zomervakantie. Kom en geniet van een heleboel glaasjes rosé, cocktails en zomerse muziek. Studentenroeivereniging Thêta organiseert het feest bij haar botenhuis aan de Kanaaldijk Zuid

Na Tentamen Feest - E.S.C.

Elke laatste vrijdag van de tentamenperiode kun je je ontladen van alle studiestress tijdens het Na Tentamen Feest bij het E.S.C in de binnenstad. Het Eindhovens Studenten Corps organiseert dit feest, dat voor alle studenten toegankelijk is. Elk van de vier feesten heeft een speciaal thema. Tijdens dit grote studentenfeest zijn er ook studenten uit andere steden aanwezig.

StuKaFest

Schuif de studieboeken opzij en plof neer op een bed of slaapbank voor een verrassende theatervoorstelling. Tijdens het Studentenkamerfestival vinden een avond lang voorstellingen plaats, in vijftien Eindhovense studentenkamers. Muziek, poëzie, experimentele dans of cabaret zijn te zien voor slechts enkele euro's per kamer. Er zijn drie voorstellingsrondes en elke artiest treedt drie keer op. Het festival wordt afgesloten met een groot StukaFeest.

STRP-Festival

Technologie gaat prima samen met kunst. Dat is te zien, te horen en te beleven tijdens het jaarlijkse STRP-festival in de oude fabriekshallen op Strijp-S. Er zijn concerten, elektronische en interactieve (video-)kunst, performances, lezingen, films, animatie, robotics en ga zo maar door.

Glow

Wat is een lichtstad zonder lichtfestival? In Glow draait dus alles om het fenomeen kunstlicht. Tien dagen lang kun je op allerlei plaatsen in Eindhoven kijken naar bijzondere installaties, performances en evenementen waarin licht de hoofdrol speelt. Vooral spectaculair zijn de enorme lichtprojecties op gebouwen. Gratis en vooral 's avonds te zien, uiteraard.

Dutch Design Week

Eindhoven laat zich tijdens de Dutch Design Week van haar hipste kant zien. Op allerlei plaatsen in de stad tonen honderden designers uit de regio hun nieuwste creaties. Designliefhebbers uit heel Nederland brengen die week een bezoek aan de 'Designstad', met als hoogtepunt de Graduation Galleries.

Koningsdag

Koningsdag is in Eindhoven bovenal een muzikaal feest. De hele binnenstad stroomt vol, de bezoekersschattingen van de afgelopen jaren lopen uiteen van 100.000 tot 200.000 bezoekers. Op tientallen locaties in en rond het centrum vind je overdag én 's nachts danceparty’s, dj’s en bandjes. Het werd wel 'het grootste dancefeest van Nederland genoemd, maar afgelopen jaar gooide de gemeente de rem op het 'dancegehalte'. Natuurlijk kun je ook voor een prikkie je nieuwe kamer inrichten: voor oude zut moet je zijn op de Willemstraat en het Wilhelminaplein.