Geschiedenis van Eindhoven

De stad Eindhoven ontstond tussen de riviertjes de Dommel en de Gender en kreeg in 1232 stadsrechten. In 1920 kwam de gemeente Eindhoven tot stand toen de oorspronkelijke gemeente Eindhoven - de huidige binnenstad - fuseerde met de rondom liggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum.

Van agrarisch naar industrieel
In hoog tempo groeide Eindhoven en Zuidoost-Brabant uit van een vooral agrarische streek tot een sterk industriële regio, waarbij technologie centraal stond. Gloeilampenfabriek Philips is zeer bepalend geweest voor de ontwikkeling van (Lichtstad) Eindhoven. Autofabriek DAF droeg met name na de oorlog bij aan een snelle economische groei.

Uiterlijk van Eindhoven
Die snelle economische groei zie je terug in het uiterlijk van Eindhoven. In de Tweede Wereldoorlog is het oude centrum van Eindhoven door bombardementen bijna geheel verloren gegaan. Gebouwen en fabriekshallen uit de jaren twintig en dertig die zijn bewaard, wisselen elkaar nu af met eigentijdse kantoren en moderne hightech bedrijven.

Jonge, dynamische stad
Eindhoven is een jonge, dynamische stad met een moderne uitstraling én met een warm Brabants hart. Eindhoven heeft zich ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende steden in Europa op het gebied van high tech, kennis en design. Vele internationale hightech bedrijven van topniveau hebben zich in Eindhoven gevestigd en de TU/e, Fontys Hogescholen en de Design Academy hebben aantrekkingskracht op studenten uit de hele wereld. Ook wat sport betreft staat Eindhoven internationaal op de kaart. Onder andere met topsportclub PSV, die zowel wat betreft voetbal als zwemmen op wereldniveau scoort. De levendigheid van de stad zorgt er samen met de bourgondische Brabantse levenswijze voor dat het in Eindhoven plezierig wonen, werken en leven is.