Verenigingen

Een kleine 100 verenigingen

In het Eindhovense studentenleven zijn er maar liefst 39 sportverenigingen, 11 cultuurverenigingen en 9 internationale verenigingen. En dat zijn nog lang niet alle verenigingen in Eindhoven; in totaal zijn er een kleine honderd verenigingen van studenten. Door die versnippering is het misschien lastig om een totaalbeeld te krijgen, maar de gezelligheid is er zeker niet minder om. In de commissies en besturen van de verenigingen kun je zeer waardevolle ervaring opdoen in het organiseren en besturen.

Studieverenigingen

De studieverenigingen van de TU/e spelen een belangrijke rol in het Eindhovense studentenleven. Ze organiseren studie-gerelateerde evenementen die leerzaam, maar vooral ook leuk zijn. Zo reizen veel studenten met hun studievereniging  naar de meest exotische oorden. Elke vereniging heeft zijn eigen borrelruimte. Die staat elke donderdag vanaf 16.00 uur bomvol borrelende studenten. Ook bij Fontys heeft elke studie zijn eigen studievereniging.

Automotive studententeams

Lijkt het je leuk om in je zelfgebouwde elektrische racewagen te rijden? Of bouw je liever een elektrische auto voor alledaags gebruik of een auto die op zonne-energie kan rijden? Als student aan de TU/e kun je deelnemen in Automotive studententeams. Je kunt meedoen aan internationale wedstrijden en je leert innovatieve ideeën te ontwikkelen op het vlak van mobiliteit.

Sportverenigingen

Bij de Eindhovense sportverenigingen - samen hebben ze zo'n drieduizend leden - draait niet alles om fysieke inspanning. De 'nawedstrijd' aan de bar is minstens zo belangrijk. Afgezien van de wekelijkse trainingen organiseren de sportclubs allerlei gezellige en sportieve evenementen: feesten, internationale sporttoernooien en voordelige weekendjes weg. Niet voor niets is de Studentenwintersport (op wintersport met 1000 studenten voor een bodemprijs) een Eindhovense vinding.

Cultuurverenigingen

Houd je van dansen, fotograferen, toneelspelen, muziekmaken, of... wil je van alles wat proberen? Dat kan, want alle culturele verenigingen zitten samen in Luna. Vooral 's avonds bruist het er van de culturele activiteiten. Voor meer informatie zie: studentencultuur.nl.

Gezelligheidsverenigingen

De Eindhovense gezelligheidsverenigingen zijn, vergeleken met de corpora in andere steden, vrij klein. Misschien maakt juist dat de Eindhovense verenigingen wel de moeite waard: je kent iedereen bij naam en staat nooit met onbekenden in de kroeg.

Eindhovens Studenten Corps

Het oudste is het Eindhovens Studenten Corps (E.S.C).  Het heeft 12 disputen en ongeveer 300 leden, verdeeld over 21 corpshuizen. De vriendschappen die je hier opdoet, komen na de studie wellicht nog van pas. Het ESC is gehuisvest in een monumentale villa in de binnenstad van Eindhoven. 

SSRE

Bijna net zo oud is studentenvereniging SSRE. Traditioneel is het de aartsvijand van het E.S.C, hoewel de verschillen voor een buitenstaander nihil zijn. SSRE is bekend van onder andere Club040, het gratis openlucht dancefeest op het stadhuisplein. De vereniging heeft ongeveer 300 leden en 9 disputen.

Demos

Demos (ongeveer 250 leden) profileert zichzelf als de minst brallerige Eindhovense gezelligheidsvereniging. Demos kent bijvoorbeeld geen ontgroening zoals het E.S.C. en de SSRE. Verder gaat het ook hier om samen drinken, zingen, lol maken en activiteiten organiseren.