Onderwijsstructuur

Je begint je bacheloropleiding met een intensieve introductieweek. Hierin maak je kennis met de universiteit, de faculteit waar je gaat studeren, jaargenoten, docenten en ouderejaarsstudenten. Maar je leert ook het studentenleven kennen en de stad Eindhoven. Hierna begin je met je studie. Je start met de bacheloropleiding die drie jaar duurt. Je legt hiermee een brede basis om later door te stromen naar een tweejarige masteropleiding.

De bacheloropleidingen van het TU/e Bachelor College

Je bacheloropleiding is onderdeel van het TU/e Bachelor College en bestaat uit je major, basisvakken, vrije keuzeruimte en USE. Als major kies je het vakgebied waarin je later als ingenieur wilt gaan werken. Met een aantal verplichte vakken biedt de universiteit je een stevige basis, waarmee je als toekomstig ingenieur alle kanten op kunt. Ook krijg je niet-technologische vakken, want ingenieurs houden zich met meer bezig dan alleen techniek.  Naast je major heb je een aanzienlijk deel vrije keuzeruimte waarmee je accenten in je opleiding gaat aanbrengen.

Propedeuse
In het eerste jaar van de bacheloropleiding, de propedeuse, moet blijken of de studie voor jou de juiste is. De propedeuse heeft daarom drie functies: 

  • Oriëntatie: je krijgt inzicht in de inhoud van de opleiding.
  • Verwijzing: aan het eind van het eerste jaar ontvang je een studieadvies over het voortzetten van de studie. Dit advies is bindend: we noemen dit het bindend studieadvies (bsa). Wanneer je na het eerste jaar een negatief bsa ontvangt, dan verwijzen we je door naar andere opleidingen. Je mag je oorspronkelijke opleiding dus niet voortzetten. Is het bsa positief, dan verwachten we dat je zonder al te veel problemen de opleiding met succes zult afronden.
  • Selectie: het krijgen van een positief studieadvies  betekent dat je bij goede inzet een grote kans hebt om op redelijke termijn je bachelor af te ronden.


Veel kennis opdoen: intensieve werkweken
Per opleiding verschilt de weekindeling, maar gemiddeld moet je rekenen op wekelijks twaalf à zestien uur college. Daarnaast nemen instructies, werkgroepen en projecten gemiddeld vijf halve dagen in beslag. Verder zul je per week minstens vijftien uur zelf studeren. Voor een succesvolle studie maak je per jaar ongeveer 42 werkweken van elk veertig uur.

Alle Nederlandse universiteiten en hogescholen kennen sinds 2002-2003 de Europese bachelor-masterstructuur (afgekort: bama). Op die manier is er binnen Europa een meer uniform systeem van hoger onderwijs ontstaan.

ECTS
Elke module die je volgt aan een hogeschool of universiteit heeft een waarde die uitgedrukt wordt in studiepunten. Die staan voor het aantal uren dat je moet besteden om de module te halen. Deze punten, ECTS, zijn internationaal vergelijkbaar.

Bachelor- of mastertitel
Nadat je bent afgestudeerd krijg je een internationale titel (Bachelor of Master). De universitaire opleidingen aan de TU/e bestaan uit een driejarige bachelor gevolgd door een tweejarige master.

Van het hbo naar een universitaire master
De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar de inhoud verschilt. Een bachelordiploma van het hbo geeft niet automatisch toegang tot een verwante masteropleiding aan de universiteit. Om vanuit het hbo door te kunnen stromen naar een universitaire master is het vaak mogelijk een schakelprogramma te volgen. Dit kan een standaardprogramma zijn, maar ook een individueel vastgesteld programma.