Studiekeuzecheck

Een succesvolle studie begint met het kiezen van de juiste bacheloropleiding. Daarom kijken we graag mee of de opleiding waar je je voor hebt aangemeld ook echt bij je past. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor alle Nederlandse bacheloropleidingen zonder numerus fixus

Vragenlijst, adviesrapport, adviesgesprek en studiekeuzedagen

Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven bij de TU/e krijg je vanzelf een uitnodiging voor de studiekeuzecheck.  

De studiekeuzecheck bestaat uit: 

  • Een online vragenlijst 
  • Een adviesrapport
  • Een adviesgesprek met een vertegenwoordiger van jouw gekozen opleiding 

De studiekeuzecheck bevat bij de meeste opleidingen ook verplichte additionele online activiteiten (representatieve onderwijservaring), zoals een toets, een (video)college, een presentatie en/of een opdracht. De betreffende opleiding bepaalt of deze activiteiten op de campus plaatvinden en/of online.

De studiekeuzecheck wordt afgerond met de studiekeuzedagen, waarvoor je je binnenkort kunt aanmelden. 

De data voor de Data Science studiekeuzedagen zijn op:

  • Donderdag 16 februari 2023 bij TiU
  • Dinsdag 28 maart 2023  bij de TU/e
  • Dinsdag 18 april 2023 bij TiU
  • Donderdag 8 juni 2023 bij de TU/e

De data voor de Applied Mathematics studiekeuzedagen worden binnenkort bekendgemaakt. Check deze pagina en/of je e-mail (vergeet de spamfolder niet) regelmatig om als eerste op de hoogte te zijn! 

Is de uitslag van de studiekeuzecheck bindend?

Je bent verplicht om de studiekeuzecheck te doen, maar de uitslag heeft geen invloed op je toelating tot het programma. Het belangrijkste doel van de studiekeuzecheck is om je te helpen reflecteren op je opleidingskeuze en de match tussen jou en de opleiding. Zie de studiekeuzecheck als een nuttige manier om jezelf voor te bereiden op het studeren.  

Als de uitkomst positief is, en er een goede fit lijkt te zijn tussen jou en de opleiding, is dat een goed teken.  

Als de uitkomst erop duidt dat er een minder goede fit is tussen jou en de opleiding, raden we je aan om nog een keer na te denken over je opleidingskeuze.  

Wat te doen bij een minder goed resultaat?

Een minder goed resultaat van de studiekeuzecheck is natuurlijk even schrikken. Daarom bieden we je de mogelijkheid met een van onze studiekeuzecoaches te praten over wat je nu het beste kunt doen. Hoe vind je een bacheloropleiding die wel bij jou, je vaardigheden en je interesses past? En waar moet je naar vragen om een goed beeld te krijgen van een opleiding?  

Vraag een gesprek aan door een email te sturen via onderstaand contactformulier.  

Als je vragen hebt die niets te maken hebben met de studiekeuzecheck, zoals over de inhoud van een bacheloropleiding, neem dan contact op met de studieadviseur van dat programma. Kijk voor contactgegevens op de homepagina van die opleiding of klik op een van de onderstaande opleidingen hieronder.

FAQ

Contact