Studiekeuzecheck

Een succesvolle studie begint met het kiezen van de juiste bacheloropleiding. Daarom kijken we graag mee of de opleiding waar je je voor hebt aangemeld ook echt bij je past. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor alle Nederlandse bacheloropleidingen zonder numerus fixus. 

Vragenlijst, verslag en interview

Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven bij de TU/e krijg je vanzelf een uitnodiging voor de studiekeuzecheck.  

De studiekeuzecheck bestaat uit: 

  • Een online vragenlijst 
  • Een adviesverslag
  • Een adviesgesprek met een vertegenwoordiger van jouw gekozen opleiding 

Als je in Nederland woont, is het adviesgesprek onderdeel van de Studiekeuzedag in Eindhoven, met leuke activiteiten zoals een college, een opdracht en de kans om je toekomstige medestudenten te ontmoeten. Als je niet in Nederland woont, krijg je een uitnodiging om het adviesgesprek telefonisch of per Skype te doen.  

Uitzonderingen

Bij de opleidingen Psychology & Technology , Sustainable Innovation en Industrial Engineering is de individuele toets die tijdens de studiekeuzecheckdag wordt gemaakt, mede bepalend voor de gesprekken. De combinatie van de adviezen op de vragenlijst en het advies op de toets bepaalt met wie je een gesprek krijgt: een assesment bureau, een studieadviseur of een student.

Is de uitslag van de studiekeuzecheck bindend?

Je bent verplicht om de studiekeuzecheck te doen, maar de uitslag heeft geen invloed op je toelating tot het programma. Zie de studiekeuzecheck als een nuttige manier om jezelf voor te bereiden op het studeren.  

Als de uitkomst positief is, is dat een goed teken.  

Als het advies negatief is, raden we je aan om nog een keer na te denken over je opleidingskeuze.  

Wat te doen bij een negatief studiekeuzeadvies

Een negatief studiekeuzeadvies is natuurlijk even schrikken. Daarom bieden we je de mogelijkheid met een van onze studiekeuzecoaches te praten over wat je nu het beste kunt doen. Hoe vind je een bacheloropleiding die wel bij jou, je vaardigheden en je interesses past? En waar moet je naar vragen om een goed beeld te krijgen van een opleiding?  

Vraag een gesprek aan door een email te sturen via onderstaand contactformulier.  

Als je vragen hebt die niets te maken hebben met de studiekeuzecheck, zoals over de inhoud van een bacheloropleiding, neem dan contact op met de studieadviseur van dat programma. Kijk voor contactgegevens op de homepagina van die opleiding of klik op een van de onderstaande opleidingen hieronder.

Contact