Studiekeuzecheck

Een succesvolle studie begint met het kiezen van de juiste bacheloropleiding. Daarom kijken we graag mee of de opleiding waar je je voor hebt aangemeld ook echt bij je past. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor alle Nederlandse bacheloropleidingen zonder numerus fixus

Vragenlijst, adviesrapport, adviesgesprek en studiekeuzedagen

Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven bij de TU/e krijg je vanzelf een uitnodiging voor de studiekeuzecheck.  

De studiekeuzecheck bestaat uit: 

 • Een online vragenlijst 
 • Een adviesrapport
 • Een adviesgesprek met een vertegenwoordiger van jouw gekozen opleiding 

De studiekeuzecheck bevat bij de meeste opleidingen ook verplichte additionele online activiteiten (representatieve onderwijservaring), zoals een toets, een (video)college, een presentatie en/of een opdracht. De betreffende opleiding bepaalt of deze activiteiten op de campus plaatvinden en/of online.

De studiekeuzecheck wordt afgerond met de studiekeuzedagen, waarvoor je je kunt aanmelden via de hyperlinks hieronder. 

De data voor de Data Science studiekeuzedagen zijn op:

De data voor de Applied Mathematics studiekeuzedagen zijn op:

De data voor de Industrial Engineering studiekeuzemiddagen zijn op:

 • Maandag 3 april 2023
 • Maandag 24 april 2023
 • Maandag 26 juni 2023
 • Maandag 10 juli 2023

De data voor de Psychology & Technology studiekeuzemiddagen zijn op:

 • Dinsdag 4 april 2023
 • Dinsdag 25 april 2023
 • Dinsdag 27 juni 2023
 • Dinsdag 11 juli 2023

De data voor de Sustainable Innovation studiekeuzemiddagen zijn op:

 • Woensdag 5 april 2023
 • Woensdag 26 april 2023
 • Woensdag 28 juni 2023
 • Woensdag 12 juli 2023

Voor de studies Industrial Engineering, Sustainable Innovation en Psychology & Technology vindt na de online vragenlijst ook een online toets plaats. Hiervoor ontvang je tijdig huiswerk om te bestuderen. De toets is zelf in te plannen binnen een tijdsbestek van een aantal dagen. Dit maakt het adviesrapport compleet wat vervolgens in het adviesgesprek naar voren komt. Wij adviseren je om na het adviesgesprek deel te nemen aan een van de on-campus studiekeuzemiddagen, waar je kennis kunt maken met toekomstige medestudenten en representatief eerstejaars onderwijs meemaakt.

Is de uitslag van de studiekeuzecheck bindend?

Je bent verplicht om de studiekeuzecheck te doen, maar de uitslag heeft geen invloed op je toelating tot het programma. Het belangrijkste doel van de studiekeuzecheck is om je te helpen reflecteren op je opleidingskeuze en de match tussen jou en de opleiding. Zie de studiekeuzecheck als een nuttige manier om jezelf voor te bereiden op het studeren.  

Als de uitkomst positief is, en er een goede fit lijkt te zijn tussen jou en de opleiding, is dat een goed teken.  

Als de uitkomst erop duidt dat er een minder goede fit is tussen jou en de opleiding, raden we je aan om nog een keer na te denken over je opleidingskeuze.  

Wat te doen bij een minder goed resultaat?

Een minder goed resultaat van de studiekeuzecheck is natuurlijk even schrikken. Daarom bieden we je de mogelijkheid met een van onze studiekeuzecoaches te praten over wat je nu het beste kunt doen. Hoe vind je een bacheloropleiding die wel bij jou, je vaardigheden en je interesses past? En waar moet je naar vragen om een goed beeld te krijgen van een opleiding?  

Vraag een gesprek aan door een email te sturen via onderstaand contactformulier.  

Als je vragen hebt die niets te maken hebben met de studiekeuzecheck, zoals over de inhoud van een bacheloropleiding, neem dan contact op met de studieadviseur van dat programma. Kijk voor contactgegevens op de homepagina van die opleiding of klik op een van de onderstaande opleidingen hieronder.

FAQ

Contact