Energie

De TU/e biedt in samenwerking met studententeam Team Energy 4 masterclasses aan over duurzaamheid en energie(verbruik). Het doel van de lessen is om leerlingen bewust te maken van duurzaamheid en energie(verbruik) en waarom deze onderwerpen nu en in de toekomst een belangrijke rol spelen. 

De lessen kunnen individueel gegeven worden, of er kan een combinatie worden gemaakt van meerdere lessen. Zo vormen les 1 en 2 samen een combinatiemogelijkheid, net als les 3 en 4. 

De lessen zijn gericht op 3 vwo klassen en de lessen kunnen ingezet worden bij de vakken natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, biologie en burgerschap.

Overzicht van de energie masterclasses

  • Les 1 – Energie door de tijd heen
    In deze les bespreken wij de rol van energie door de geschiedenis. Na een algemene introductie tot wat energie is starten wij bij de periode van jagers en verzamelaars en gaan wij in stappen door de tijd heen tot de huidige situatie. Wij bespreken hier het huidige energiesysteem en sluiten de module vervolgens af door globaal en per seizoen de gevolgen van ons energieverbruik te bespreken. Hierin staat de relatie tussen energieverbruik en het klimaat centraal. 
  • Les 2 – Duurzame energie bronnen
    Deze les gaat over de verschillende vormen van duurzame energie waarbij de focus vooral ligt op zonne-energie, windenergie, en biomassa. Deze bronnen worden apart van elkaar besproken, maar ook naast elkaar gelegd om te kijken naar de verschillen. Waarom is de ene bron interessant(er)?  
  • Les 3 – Zelf duurzame keuzes maken – Wat kan ik doen?
    Nadat we energie en de gevolgen van energie hebben uitgelegd is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat jij er zelf aan kunt doen om de consequenties te verkleinen. Het belangrijkste doel van deze les is om een discussie op gang te brengen over circulariteit en duurzaamheid en om leerlingen te laten nadenken over hun eigen verbruiksgedrag. Dit heeft betrekking op verschillende onderwerpen zoals producten die je gebruikt in het dagelijks leven, maar ook vervoer en voeding.
  • Les 4 – De maatschappij en duurzaamheid – Wat doen we voor het klimaat?
    De energietransitie is niet iets wat je in je eentje doet. Eveneens kun je niet alleen het klimaatprobleem oplossen. Dat doe je samen. Met deze les willen wij de leerlingen meer informeren over (inter)nationale maatschappelijke vraagstukken die betrekking hebben tot de energietransitie en de klimaatcrisis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de enorme groei aan gebruikte middelen/bronnen, bevolkingsgroei, urbanisatie, maar ook klimaatvluchtelingen. Wij eindigen de les met het vergelijken van de situatie in Nederland met die van de rest van de wereld.