Studieopbouw

Deze tweejarige mastertrack voldoet aan de officiële eisen van de Masteropleiding Mechanical Engineering met de European Credit Transfer and Accumulation Systems (ECTS). Het programma duurt twee jaar (120 ECTS) waarbij het eerste jaar in het teken staat van het volgen van vakken en het tweede jaar gericht is op een stage en het afstudeerproject. Na afronding van het programma ontvang je het Masterdiploma Mechanical Engineering met daarop vermelding van je specialisatie in Computational Engineering.

 Jaar 1

Kernprogramma

20 ECTS

 

Specialisatievakken 

20 ECTS

 

Vrije keuzevakken

15 ECTS

 

Professionele vaardigheidsvakken

5 ECTS

Jaar 2

Stage

15 ECTS

 

Afstudeerproject

45 ECTS

 

Deze mastertrack bestaat uit verplichte vakken (20 ECTS) waarmee je een solide basis legt voor methodes en instrumenten die nodig zijn in het computationale ingenieurschap. Deze vakken zijn niet gericht op een specifiek gebied of toepassing binnen de werktuigbouwkunde, maar ze bieden een overzicht van de grondbeginselen van simulatie- en optimalisatiemethodes.

Jaar 1

In het eerste jaar volg je vakken met een studielast van 60 ECTS. De volgende vakken zijn verplicht:

  • Advanced Engineering Mathematics
  • Scientific Computing for Mechanical Engineering
  • Engineering Optimization
  • Advanced Discretization Techniques

Daarnaast word je ingedeeld in één van de drie divisies: Dynamical Systems Design (DSD), Thermo Fluids Engineering (TFE) of Computational and Experimental Mechanics (CEM). Je dient 15 ECTS te behalen uit niet-verplichte vakken die behoren tot één van deze divisies. Zo verdiep je je kennis van een vakgebied binnen werktuigbouwkunde en bepaal je binnen welke divisie je het afstudeerproject gaat uitvoeren. We raden aan om de overige 5 ECTS te besteden aan vakken uit andere divisies.

TFE

DSD

CEM

Interfacial Transport Phenomena in Engineering Flows

Structural Dynamics and Vibro-Acoustics

Advanced Computational Continuum Mechanics

Gas Dynamics

Control Engineering

Composite and Light-weight Materials

Heat and Flow in Microsystems

Multibody and Non-linear Dynamics

Multiscale Modeling for Polymer Mechanics

Modelling Combustion

Optimal control and reinforcement learning

Computational and Experimental Micromechanics

Monte Carlo Simulations for Energy Application

Physical and data-driven modelling

Rheology

 

Analysis and design of networked dynamical systems

Advanced and Additive Manufacturing

 

 

Fracture Mechanics – Theory and Application

Verder heb je vrije keuzevakken (15 ECTS) waarmee je de opleiding kunt afstemmen op jouw specifieke interesses. Als onderdeel van het opleidingsprogramma in het eerste jaar volg je ook professionele vaardigheidstrainingen (5 ECTS) die gericht zijn op loopbaanontwikkeling, teamwork, academisch schrijven en meer.

Jaar 2

Je tweede jaar bestaat uit je stage en afstudeerproject waarbij je de expertise die je in het eerste jaar hebt opgedaan goed kunt gebruiken. Tijdens je stage (15 ECTS) pas je de kennis toe in een project in de sector of bij een onderzoeksinstituut, waarbij je een voorproefje krijgt van je professionele toekomst. Na je stage ga je je bezighouden met je afstudeerproject (45 ECTS) waarbij academisch onderzoek centraal staat.

Afstudeerproject

In je afstudeerproject pas je de kennis en vaardigheden die je hebt verworven tijdens je opleiding en stage toe in een academisch onderzoeksproject. De onderzoeksonderwerpen kunnen zich richten op specifieke aspecten van het computationele ingenieurschap. Het afstudeerproject bestaat uit twee fases. In de eerste fase werk je samen met je projectbegeleider aan het definiëren van je onderzoeksvragen en de methodologie. In de tweede fase voer je onderzoek uit onder begeleiding van een adviseur. Na voltooiing van het project dien je je afstudeerscriptie in, geef je een openbare presentatie en verdedig je je scriptie voor een commissie van experts.

Voorbeelden van mogelijke onderwerpen voor CE-afstudeerprojecten:

  • Neurale operatoren voor parametrische materiaalmodellering
    Dit project richt zich op het ontwikkelen van een gereduceerd-orde model om de thermomechanische reactie van een systeem te beschrijven wanneer externe parameters wijzigen. Dit model wordt afgeleid door middel van gegevensgestuurde training van neurale operatoren.
  • Modellering en simulatie van warmte- en massaoverdracht in een verdunde-vloeistofexperiment
    In dit project wordt een rekenmodel ontwikkeld om moleculaire effecten op te nemen in gesimuleerde stromingsverschijnselen.
  • Ontwikkeling van een meshvrije akoestische multifysische solver
    In dit project wordt een nieuwe methode ontwikkeld om complexe geometrieën te verwerken in eindige elementen simulaties van vibro-akoestische problemen.

De pre-masteropleiding Mechanical Engineering

De pre-masteropleiding Mechanical Engineering (ME) is bedoeld voor studenten die niet direct worden toegelaten tot de Mastertrack CE. Dit zijn onder andere:

  • Afgestudeerde bachelorstudenten van TU/e opleidingen (of andere Nederlandse universiteiten) die geen bachelorgraad in Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) of een gelijkwaardige studie hebben behaald.
  • Afgestudeerden van een opleiding in Werktuigbouwkunde of een vergelijkbare richting bij een HBO-opleiding.

De pre-master ME duurt meestal één semester en heeft een studielast van 30 ECTS. Dit programma biedt de noodzakelijke basis voor een naadloze en succesvolle overgang naar de Masteropleiding ME en de CE-track. Raadpleeg voor meer informatie de Studiegids*.

*Let op: zittende studenten gebruiken de studiegids als informatiebron. Er staat gedetailleerde, praktische informatie in die van belang is gedurende de opleiding. Aankomende studenten kunnen deze raadplegen voor extra informatie.

De onderzoeksgroepen in deze mastertrack