Studieopbouw

Materials for High Tech Systems Design is een mastertrack in de Masteropleiding Mechanical Engineering. Dit betekent dat je je aanmeldt voor de Masteropleiding Mechanical Engineering (CROHO: 60439) en je specialiseert in Materials for High Tech Systems Design. Deze mastertrack biedt een tweejarig programma (120 ECTS), waarbij je in het eerste jaar alleen vakken volgt. Het tweede jaar staat in het teken van de stage (15 ECTS) en het afstudeerproject (45 ECTS). Na afronding van het programma ontvang je een Masterdiploma Mechanical Engineering met vermelding van je specialisatie in Materials for High Tech Systems Design.

 Jaar 1

Kernprogramma

20 ECTS

 

Specialisatievakken 

20 ECTS

 

Vrije keuzevakken

15 ECTS

 

Professionele vaardigheidsvakken

5 ECTS

Jaar 2

Stage

15 ECTS

 

Afstudeerproject

45 ECTS

Jaar 1

Het opleidingsprogramma in het eerste jaar bestaat uit een selectie van vier kernvakken (20 ECTS), met als doel je de basisprincipes van mechanical engineering bij te brengen die je nodig hebt als toekomstig afgestudeerd ingenieur in MHS. Je kiest vier kernvakken uit de onderstaande lijst:

  • Advanced Engineering Mathematics
  • Advanced Computational Continuum Mechanics
  • Experimentation for Mechanical Engineering
  • Scientific Computing for Mechanical Engineering
  • Applications of Design Principles

Materials for High Tech Systems Design leidt je aan de hand van vier specialisatievakken (20 ECTS) op tot een interdisciplinaire expert. De specialisatievakken omvatten:

  • Composite and Light-weight Materials
  • Structural Performance of Polymers and Their Composites
  • Computational and Experimental Micro-mechanics
  • Multiscale Modelling for Polymer Mechanics
  • Microfabrication Technology
  • Engineering Optimization
  • Advanced and Additive Manufacturing
  • Fracture Mechanics – Theory and Application

Daarnaast vul je je technische vakkenpakket aan met vrije keuzevakken (15 ECTS). Met deze vrije keuzevakken stem je de opleiding af op jouw specifieke interesses door vakken te volgen in verwante vakgebieden of zelfs bij andere TU/e-faculteiten. Tenslotte volg je in het eerste jaar ook vakken op het gebied van professionele vaardigheden (5 ECTS), gericht op loopbaanontwikkeling, groepswerk, academisch schrijven en meer.

Jaar 2

Het tweede jaar staat in het teken van het leren toepassen van de vakinhoudelijke kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt opgedaan. Tijdens je stage (15 ECTS) pas je de kennis toe in een project in de sector of bij een onderzoeksinstituut. Als ambassadeur van de Mastertrack Materials for High Tech Systems Design krijg je een voorproefje van je professionele toekomst. Na je stage ga je je bezighouden met je afstudeerproject (45 ECTS). Academisch onderzoek staat bij het afstudeerproject voor Materials for High Tech Systems Design centraal, wat betekent dat je je kunt specialiseren in de MHS-aspecten van je voorkeur.

Afstudeerproject

In je afstudeerproject pas je de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je opleiding en stage, toe op een academisch onderzoeksproject. Onderzoeksonderwerpen kunnen zich toespitsen op gedetailleerde aspecten van Materials for High Tech Systems Design. Hierbij kun je denken aan de ontwikkeling van een numeriek model om het gedrag van materialen te simuleren, het onderzoeken van bepaald gedrag met experimentele methoden of het integreren van een geavanceerd materiaal in een complex systeem. Ons afstudeerproject bestaat uit twee fasen. In de eerste fase van het project werk je samen met je projectbegeleider je onderzoeksvragen en methodologie uit. In de tweede fase voer je onder begeleiding van een onderzoeker je onderzoek uit. Deze tweede fase resulteert in een masterscriptie. Je verdedigt je scriptie voor een panel van deskundigen en presenteert je bevindingen in het openbaar.

Voorbeelden van recente afstudeerprojecten voor Material for High Tech Systems Design zijn:

Karakterisering van composietmaterialen voor drukvaten ten behoeve van de opslag van waterstof (project in samenwerking met BMW).
In elektrische voertuigen die gebruikmaken van brandstofcellen kan waterstof in vloeibare toestand worden opgeslagen in met koolstofvezel versterkte drukvaten. In dit project hebben verschillende masterstudenten gewerkt aan de ontwikkeling van modellen op basis van experimenten om de reststerkte van deze vaten na impact te voorspellen. De modellen kunnen worden gebruikt om nieuwe configuraties van drukvaten te ontwerpen en deze te integreren in het voertuig.

3D-printen van plastic objecten Fused filament fabrication (FFF) is een populaire techniek voor het 3D-printen van plastic onderdelen met complexe geometrieën. Om de relatie te begrijpen tussen printerinstellingen, zoals de temperatuur en snelheid van de spuitmond, en de kwaliteit van het product, ontwikkelen we gedetailleerde modellen om het printproces te simuleren, inclusief het smelten en stollen van het plastic. We gebruiken deze modellen om gegevens te genereren waarmee we machine learning-technieken kunnen trainen ter verbetering van de kwaliteit van de producten.

De pre-masteropleiding Mechanical Engineering

De pre-masteropleiding Mechanical Engineering (ME) is bedoeld voor studenten die niet rechtstreeks worden toegelaten tot de Mastertrack Materials for High Tech Systems Design. Deze studenten zijn onder andere:

  • Afgestudeerde bachelorstudenten van TU/e opleidingen (of andere Nederlandse universiteiten) die geen bachelorgraad in Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) of gelijkwaardig hebben behaald
  • Afgestudeerden van een HBO-opleiding Werktuigbouwkunde of gelijkwaardig.

De pre-master ME duurt doorgaans één semester en er staan 30 ECTS voor. Je ontwikkelt hiermee de noodzakelijke basis voor een naadloze en succesvolle overgang naar de Mastertrack MHS. In deze pre-master ME zijn vakken in calculus, thermodynamica en warmte & stroming opgenomen. Voor meer informatie verwijzen we je naar de Studiegids*.

*De Studiegids wordt als informatiebron gebruikt door zittende studenten. Er staat gedetailleerde, praktische informatie in die van belang is gedurende de opleiding. Aankomende studenten kunnen deze raadplegen voor extra informatie

Sections