Studieopbouw

De track Sustainability Transitions is ontwikkeld door de TU/e onderzoeksgroep Technology, Innovation and Society, die sterk is ingebed in verschillende sociaalwetenschappelijke en geesteswetenschappelijke disciplines. De onderzoeksprojecten van de groep hebben betrekking op Sustainability Transitions in Nederland en Europa, maar ook in het mondiale zuiden, in landen als Bangladesh, Brazilië en Somalië. Projecten richten zich bijvoorbeeld op community-driven energie-initiatieven, ICT-innovaties op het gebied van energie en mobiliteit, standaardisatie van elektrisch laden in Europa, patenten voor duurzaamheid en de grondstofketens van palmolie. Deze expertise vormt de basis voor de vakken van de track en bereidt je voor op werk waarin technologie, innovatie en duurzaamheid worden gecombineerd.

Kernvakken

Tijdens het eerste jaar van Innovation Management leer je in de vier kernvakken hoe we innovatieprocessen het beste kunnen beheren in de context van duurzaamheid en een steeds veranderende wereld. Ook ontwikkel je belangrijke kwantitatieve en kwalitatieve methodologische vaardigheden, waaronder systeemdenken en modelleren. Zoals bij alle TU/e-programma’s leer je deze vaardigheden via een mix van interactieve colleges, boeiende opdrachten en groepswerk over onderwerpen die verband houden met state-of-the-art onderzoek door de professoren van de universiteit.

Vakken binnen de track Sustainability Transitions

De track Sustainability Transitions verdiept deze inzichten door innovatiemanagementprocessen in een breder duurzaamheidsperspectief te plaatsen. Tijdens deze track doe je ook gespecialiseerde kennis op die gebaseerd is op kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksbenaderingen. Vier vakken leiden studenten door de verschillende aspecten van duurzaamheidstransities, innovatie en technologie. Sommige vaknamen kunnen nog enigszins veranderen als de opleiding wordt bijgewerkt.

  • Sustainable Transitions. Dit vak richt zich op theorieën en hulpmiddelen om duurzaamheidstransities te begrijpen en te evalueren en bespreekt kansen en barrières voor de ontwikkeling van duurzame technologie.
  • Justice, globalization and sustainability. Dit vak bespreekt de rol van innovatie en technologische ontwikkeling in een geglobaliseerde wereld en de gevolgen voor rechtvaardigheid en duurzaamheid.
  • Circularity, assessment and sustainable business models. Dit vak reflecteert op beoordelingsmethoden voor duurzaamheid en bespreekt de innovatie van circulaire en duurzame bedrijfsmodellen.
  • Green and digital transformation. Dit vak verkent de kerntechnologieën, concepten en regelgeving die relevant zijn voor groene en digitale transformaties, zoals het verschil tussen AI voor duurzaamheid en de duurzaamheid van AI. 

Je kunt de track Sustainability Transitions ook aanvullen met vakken uit andere tracks om een multidisciplinair begrip te krijgen van innovatiemanagement vanuit het perspectief van duurzame transities. Zo verbreed je je vakgebied en vergroot je je inzetbaarheid. Tot de opties behoren vakken uit Technology Entrepreneurship & Strategy, AI & Digital Technology, Collaboration Innovation & Marketing en Leadership & Organizing Innovation. Hierdoor kun je in contact komen met deskundige medewerkers uit verschillende onderzoeksgroepen: Innovation, Technology Entrepreneurship and Marketing, Information Systems, en Human Performance Management.

Afstudeerproject

De laatste twee kwartielen van het tweede jaar zijn gereserveerd voor je masterscriptie, waarvoor studenten kunnen kiezen om stage te lopen bij een bedrijf of organisatie die relevant is voor Sustainability Transitions and Innovation Management. Naast het werken met partners uit de Brainport regio, hebben eerdere studenten zich beziggehouden met projecten door heel Nederland – en zelfs daarbuiten! Werken aan duurzaamheidstransities biedt volop mogelijkheden om een project en plek te vinden die bij je passen.

Projecten en partners uit voorgaande jaren zijn onder andere:

  • Mission-Oriented Innovation Policy in a Regional Context: A case study analysis of four successful innovative regions in Europe (Rabobank)
  • Evaluating co-creation in sustainability transitions: A case of the community-based Virtual Power Plant (Interreg)
  • Flexibility services for citizen energy communities (EIT InnoEnergy)
  • Industry 4.0 initiatives for the Electric Vehicle Lithium-ion Battery value chain: A Conceptual Design of the Battery Passport (Kryha)
  • Urban transformative capacity of Project Management Bureau, Amsterdam (Municipality of Amsterdam)
  • Governing our way towards 100% renewable energy: how governance dynamics influence a region’s capacity to bring about transformative change of the Dutch energy system (Technopolis Group)
  • ‘Last-mile’ distribution models for solar home system distributors in East Africa (Mobisol)

Dit zijn slechts voorbeelden; studenten hebben een grote mate van vrijheid om een onderwerp te kiezen dat hen aanspreekt en past bij hun carrièrevisie.

Studeren in het buitenland

Tijdens het tweede jaar heb je de kans om naar het buitenland te gaan en te studeren aan een universiteit buiten Nederland, waardoor je waardevolle ervaring opdoet voor een internationale carrière in duurzaamheid. Je kunt ook besluiten om aan de TU/e te blijven en meer vakken te volgen die worden aangeboden door het Innovation Management programma of andere technische programma's. Daarnaast heb je aan de TU/e de mogelijkheid om deel te nemen aan levensechte uitdagingen in onze bekroonde Innovation Space: een platform voor studenten om challenge-based learning en ondernemerschap te oefenen via complexe maatschappelijke en industriële uitdagingen met onderzoekers, bedrijven en meer dan 40 studententeams.