Microcredentials

Microcredentials

Wat zijn microcredentials?

Als je jezelf als professional wil ontwikkelen dan zoek je naar flexibel en kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Vanaf nu kan je bij de Technische Universiteit Eindhoven korte leertrajecten (3-30 EC, 1 EC=28 uur) volgen waarvan de kwaliteit geborgd is op een manier zoals dat ook het geval is bij een bachelor of master diploma. Het certificaat wat je met deze korte leertrajecten behaald heet een "Microcredential". De microcredential is een erkend digitaal certificaat waarmee je iedereen kan laten zien welke kennis en vaardigheden je op welk niveau hebt behaald. En als je hierna nog verder door gaat leren kan een microcredential jou in sommige gevallen zelfs een vrijstelling opleveren in een bachelor of master opleiding.

Voor wie zijn microcredentials?

Microcredentials worden door onderwijsinstellingen aangeboden aan professionals die zich verder willen ontwikkelen, dit kan op allerlei niveaus. Één van de kwaliteitseisen van een microcredential is dat het niveau van de cursus duidelijk aangegeven wordt, hierdoor kan jij makkelijk een cursus kiezen die past bij jouw voorkennis, niveau en motivatie. Microcredentials kunnen bijvoorbeeld interessant zijn voor professionals die:

  • Pas afgestudeerd zijn en hun kennis willen verbreden, zonder direct een volledige graad te willen behalen
  • Al een aantal jaar geleden zijn afgestudeerd en hun kennis willen verdiepen of verbreden op een specifiek onderwerp
  • Op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen op technologie gebied

Hoe werken microcredentials?

Nadat je de cursus die je volgt hebt afgerond met een positief resultaat, ontvang je je microcredential. Dit is een digitaal certificaat wat uitgegeven wordt via het Edubadge platform. 

Om de microcredential in ontvangst te nemen ontvang je eerst via mail een uitnodiging om een eduID aan te maken. Dit is je digitale 'rugzak' waar digitale certificaten in verzameld worden. Op deze manier blijven de certificaten van jou en kan alleen jij bepalen hoe, met wie je deze deelt. Bijvoorbeeld:

  • je (toekomstige) werkgever
  • je LinkedIN netwerk
  • Een vervolgopleiding waarbij je denkt vrijstelling te kunnen krijgen door het behalen van de microcredential
Speel video

Onderdeel nationale pilot microcredentials

32 hoger onderwijsinstellingen – waarvan 10 universiteiten en 22 hogescholen – doen sinds oktober 2021 mee aan de landelijke pilot Microcredentials. Microcredentialing – het aanbieden van onderwijs in kleinere eenheden die afzonderlijk worden gecertificeerd – stimuleert flexibilisering van het onderwijs en geeft herkenbare waarde aan het Leven Lang Ontwikkelenaanbod van instellingen. Wat de pilot precies inhoudt, dat wordt uitgelegd in de video.

 

Waar kan ik een overzicht vinden van alle microcredentials?

Gedurende de looptijd van de pilot, tot eind 2023, geven alle deelnemende onderwijsinstellingen microcredentials uit. Een overzicht van deze uitgegeven microcredentials is te vinden op deze website te vinden door linksonderin te filteren op 'pilot microcredentials'.