EngD Software Technology

Robin Mennens

PDEng trainees aan het woord

Wie: Robin Mennens
Afkomstig uit: Nederland
EngD: Software Technology TU/e

Dat je kunt kiezen voor een EngD na je afstuderen is nog niet bij iedereen bekend. Robin Mennens koos voor een EngD Software Technology en deelt graag zijn ervaringen. Het gesprek met Robin vindt plaats in MetaForum, een modern gebouw dat de thuisbasis van de faculteit Wiskunde en Informatica is. De centrale ruimte in het hart van MetaForum is tevens de bibliotheek van de universiteit. We vinden Robin op de zesde verdieping van het gebouw. Na een hartelijk welkom steekt hij van wal: “Ik kwam voor het eerst met de term EngD in aanraking aan het einde van mijn bachelor Software Science. We werkten destijds met een systeem dat was ontworpen door de EngD groep. Ik raakte in gesprek met een van de trainees en hij vertelde meer over wat het EngD-traject inhoudt. Op dat moment had ik nog twee jaar masterfase voor de boeg, maar ik nam de informatie wel mee voor de toekomst.”

Na het afronden van zijn master Computer Science & Engineering met een tien voor zijn thesis, zat Robin in een luxepositie. Hij kreeg twee verschillende mogelijkheden om te promoveren aangeboden, de EngD leek hem ook wel interessant en dan was er ook nog de optie om aan de slag te gaan bij een bedrijf. “Ik ben heel bewust een afweging gaan maken. Ik was op dat moment 23 jaar en realiseerde dat ik mijn hele leven nog kon gaan werken. Daarnaast had ik ook het gevoel dat er nog veel meer viel te leren en ontdekken. Daarmee viel werken al vrij snel af. Ik heb uiteindelijk niet voor een PhD gekozen omdat ik het juist gaaf vind om dingen te maken. Ik wil graag een tastbaar resultaat zien en in die zin is een PhD wat te theoretisch voor mij. Bij een EngD werk ik direct voor de industrie, met een duidelijk doel voor ogen. Ik bouw iets voor de gebruiker.”

“Wat mij ook aansprak in het doen van PDEng is dat het een enorm goede voorbereiding is voor wanneer ik straks aan het werk ga. In mijn opleiding lag de focus op het technische vlak en gedurende de EngD gaan we veelvuldig in op onze professionele ontwikkeling. We leren ook problemen van niet-technische aard oplossen. Hoe werk je het beste in een team en welke issues kom je daarbij tegen? En hoe los je die issues dan weer op? Natuurlijk kun je dit ook binnen een bedrijf leren, maar tijdens de EngD is er veel meer ruimte voor vallen en opstaan. Met een directe industriële carrière begin je met een specifieke rol, zoals software-engineer en ben je meestal gebonden aan één probleemdomein.”

Een EngD-traject duurt twee jaar. Bij Software Technoglogy werken alle EngD-trainees gezamenlijk aan drie trainingsprojecten in het eerste jaar. Daarnaast volgen ze lessen en workshops. In het tweede jaar werkt iedereen individueel tien maanden op locatie bij een bedrijf. “Op dit moment zijn we bijna klaar met ons tweede project,” vertelt Robin verder, “We werken met achttien trainees als team voor een klant uit de industrie en bij elk project vervult iedereen een andere rol. In het eerste trainingsproject was ik de projectmanager. Ik leerde al vrij snel de plus- en minpunten van die rol. Hoewel ik positief geëvalueerd werd als leider door mijn collega’s, zal ik geen projectmanagersrol op de korte termijn zoeken. Het stond te ver af van wat ik nu graag doe, namelijk engineering. In het huidige project ben ik zowel engineer als Scrum Master. Dat is ook wat een EngD traject doet: je leert wat echt bij je past.”

Op sociaal vlak doet Robin heel wat ervaring op. “Ons team van trainees bestaat uit twaalf nationaliteiten van over de hele wereld en ik ben de enige Nederlander. Daar wordt je meer open minded van, want iedereen heeft andere gebruiken en doet daarom dingen net even wat anders. Dat vraagt om aanpassingsvermogen. Bijvoorbeeld een datumprikker om iets te plannen, dat vinden wij Nederlanders heel gewoon, maar dat geldt niet altijd voor mijn medeteamleden. Soms botst dat, maar dat is niet erg want je leert ook daar weer van.” Robin is te spreken over de TU/e: “De universiteit staat open voor verbeteringen. Ook binnen mijn EngD is ruimte voor feedback. Je krijgt veel kansen en wanneer je zelf proactief bent dan is er heel veel ruimte om aan je persoonlijke doelen te werken. Het enige wat minder fijn is het feit dat het momenteel lastig is om een woning te vinden. De universiteit helpt mensen die vanuit het buitenland komen dan ook zo goed mogelijk.”

“Aan mensen die erover nadenken om een EngD te gaan doen, wil ik in ieder geval meegeven dat je er op korte termijn niet rijk mee gaat worden. Overweeg een EngD als je jezelf nog verder wilt ontwikkelen, wanneer je op zoek bent naar kansen om jezelf te verbeteren op zowel technisch als professioneel gebied. Op lange termijn is deze ervaring veel waard.”


EngD ST 2019 editie

Op 28 oktober start het EngD Software Technology programma 2019. MSc graduates of software engineers die geïnteresseerd zijn, worden van harte uitgenodigd om te solliciteren.