ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
Drie jaar
Voertaal
Engels
Titel
Bachelor of Science (BSc)

Je mobiele telefoon, de beveiliging van je pinpas, de bevoorrading van producten in winkels, beeldverwerking in de medische wereld en een digitaal prototype voor een auto: zonder wiskunde zou het allemaal niet bestaan. Je denkt er vaak niet eens bij na, maar wiskunde is onmisbaar in onze moderne wereld. Daarom is er ook constant behoefte aan breed inzetbare wiskundigen. Mensen die het een uitdaging vinden om problemen op te lossen en om nieuwe producten te ontwerpen. Lijkt het je wat om je bezig te houden met de wereld van nu én morgen? Duik je graag in een probleem en zoek je net zo lang tot iets is opgelost? Dan is onze opleiding Applied Mathematics iets voor jou.

Wat is Technische Wiskunde?

Technische wiskunde is een specifieke vorm van het vakgebied. Je zet wiskundige modellen in om de wiskundige kern van een praktijkprobleem in kaart te brengen. Met technische wiskunde los je problemen op die in eerste instantie misschien niet eens wiskundig lijken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een praktijkprobleem dat speelt in de industrie of bij (overheids)instellingen.
Omdat een wiskundig probleem soms het verkennen en onderzoeken van meer fundamentele wiskunde vereist, moet je als technisch wiskundige ook wel eens de diepte in. En omdat je veel samenwerkt met specialisten uit andere vakgebieden, moet je ook over de grenzen van je eigen specialisatie kunnen kijken. Dat maakt technische wiskunde zo spannend.

Wiskundig model

Technisch wiskundigen maken een model van een probleem en rekenen vervolgens aan dat model om te komen tot een oplossing. Het oplossen van een probleem met behulp van een wiskundig model bestaat uit 3 onderdelen:

 • Modelleren: je maakt een wiskundig model bij een praktijkprobleem. Hiervoor heb je kennis nodig van wiskunde én van het vakgebied waar het probleem vandaan komt. Jij als wiskundige en een specialist uit het probleemvakgebied werken daarom vaak samen.
 • Oplossen: als het wiskundig probleem eenvoudig is, zal de vakspecialist het probleem alleen oplossen. Is het ingewikkelder, dan werk je als technisch wiskundige samen met de vakspecialist.  
 • Terugvertalen oplossing naar oorspronkelijk probleem: je zet de oplossing van het wiskundige probleem om naar het praktijkprobleem, zodat specialisten uit het andere vakgebied ermee kunnen werken.
Speel video

Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en ervaringen te delen!

Studie in cijfers

Toon meer informatie
 • 4

  Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

 • 147

  Aantal eerstejaars

 • 18-24

  Contacttijd eerstejaars

 • 58% - 42%

  Nederlandse/internationale studenten

 • 41%

  Diploma binnen 4 jaar

 • 91%

  Doorstuderen

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Gecombineerde bachelor

Zoek je een extra uitdaging? Of kun je niet kiezen tussen de bacheloropleidingen Applied Mathematics, Applied Physics en Computer Science & Engineering? Dan kun je er bij de TU/e voor kiezen om een gecombineerd programma te volgen. De volgende combinatie is mogelijk:

 • Dubbel bachelorprogramma Applied Physics en Applied Mathematics of
 • Dubbel bachelorprogramma Applied Mathematics en Computer Science & Engineering

In een gecombineerde programma blijven de belangrijkste vakken van Applied Mathematics en Computer Science and Engineering of Applied Mathematics en  Applied Physics behouden. Er zit een behoorlijke overlap tussen de opleidingen. Je kunt daarom met extra studiepunten (zo'n 25% zwaarder programma) 2 diploma's halen.

LET OP:
Als je kiest voor een gecombineerde bachelor moet je je voor beide studies aanmelden in Studielink!

Studievereniging GEWIS

De studievereniging stelt zich ten doel de belangen van de studenten aan de faculteit Wiskunde & Informatica te behartigen. Enerzijds probeert zij om de studenten hun vakgebied van een andere kant te laten bekijken. Zij bereikt dit door middel van onder andere excursies, lezingen en symposia en het organiseren van een studiereis. Anderzijds organiseert de vereniging ook sporttoernooien, feesten, een wekelijkse Borrel, weekendjes en andere vormen van vrijetijdsbesteding om de band tussen de leden onderling te stimuleren.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.