Studieopbouw

De track Environmental Psychology is ingebed in de masteropleiding Human-Technology Interaction (HTI). Als student HTI doe je kennis en vaardigheden op waarmee je de haalbaarheid van nieuwe technologische ontwikkelingen kunt beoordelen in het licht van menselijke waarden, doelen, beperkingen en mogelijkheden. Zoals bij alle masteropleidingen aan de TU/e is de master opgebouwd uit een mix van kernvakken en keuzevakken, zodat studenten hun opleiding kunnen afstemmen op hun eigen interesses en ambities. In het tweede jaar kun je ook kiezen voor een internationaal semester of een stage en extra keuzevakken, voordat je aan je afstudeerproject begint.

Kernvakken

Tijdens het eerste jaar van deze opleiding maken studenten kennis met de overkoepelende inhoud van het programma met kernvakken over user experience (UX) design, geavanceerde data-analyse en metascience. Daarnaast doe je een speciaal challenge-based project waarin je de geleerde methoden in de praktijk – in het veld – toepast. Fundamentele kennis, die verder wordt ontwikkeld in de track Environmental Psychology, wordt overgedragen via een mix van interactieve colleges, boeiende opdrachten en groepswerk over onderwerpen die verband houden met state-of-the-art onderzoek door TU/e-professoren.  

Vakken binnen de track Environmental Psychology

Studenten die kiezen voor de richting Environmental Psychology volgen een mix van verplichte kernvakken en keuzevakken. De kernvakken voor deze richting zijn:

  • Advanced Environmental Psychology (omgevingspsychologie), waarin theorieën worden besproken over de wisselwerking tussen mens en omgeving, bijvoorbeeld als het gaat om waarneming, privacy regulatie, gevoelens van veiligheid, herstel van stress en de ervaring van virtuele omgevingen.
  • Advanced Perception (perceptieleer), dat diepgaande inzichten geeft in menselijke perceptie en de toepasbaarheid van deze inzichten op moderne technologieën, inclusief basale kwantitatieve simulatie van menselijke waarneming en hoe deze informatie in het brein gerepresenteerd wordt.
  • Psychology of Light and Time, waarin wordt ingegaan op chronobiologische ritmes, slaap, en de psychologie van beeldvormende en niet-beeldvormende lichtblootstelling die relevant zijn voor mentale en lichamelijke gezondheid, prestaties en slaap.
  • The Quantified Self in Health, dat zich richt op de toepassing van mobiele sensortechnologieën in zowel de praktijk (de quantified self) als de onderzoekscontext (experience sampling methodologie), waarbij ook aandacht is voor het belang van contextuele factoren voor gezondheid, de ethische implicaties van deze mogelijkheden, en gegevensverwerking.
  • Een challenge-based project waarin studenten het veld in gaan en een omgevingspsychologisch vraagstuk oppakken met onderzoeks- en ontwerpmethoden uit dit domein.

Studenten kunnen er daarnaast kiezen om (kern)keuzevakken uit het Human-Technology Interaction-programma te volgen. Zo kun je je kennis bijvoorbeeld verdiepen met Advanced Social Psychology (over de sociale aard van mensen, sociale perceptie, zelfpresentatie, attitudevorming en -verandering, sociale druk en vooroordelen, moreel gedrag, groepsgedrag en consumentengedrag), Advanced Cognition (cognitieve psychologie, computermodellering, associaties, gelijkenis, mentale representaties, werkgeheugen en aandacht) of Advanced Cognitive Engineering (embodied and embedded interaction, ubiquitous computing, affective computing en virtual/augmented reality).

Goede voorbeelden van technische keuzevakken voor deze richting zijn vakken die specifiek zijn voor de leef- of gebouwde omgeving, zoals:

  • Lighting Technology
  • Architectural Acoustics
  • Corporate Real Estate and Workplace Strategy
  • Sustainable Building
  • Smart Building Methodology & Technology
  • Smart Healthy Urban Environments
  • Data Science for Intelligent Buildings

Deze vakken bieden een breed begrip van verschillende domeinen die een aanvulling vormen op omgevingspychologie, zoals bouwfysica en stedelijk ontwerp, statistiek, gebouw en VR simulatie, en het registreren en analyseren van de gedrag en fysiologische reacties (hartslag, huidgeleiding, slaap/waak) van mensen terwijl ze zich door de fysieke wereld bewegen.

Afstudeerproject

Masteropleidingen aan de TU/e worden afgesloten met een afstudeerproject dat twee kwartielen van de opleiding in beslag neemt en vaak wordt uitgevoerd binnen een organisatie in het relevante domein. Aangezien Brainport meer dan 5000 hightech- en IT-bedrijven telt, biedt de regio een breed scala aan mogelijkheden om een plek te vinden die bij je past. Samen met je begeleider vanuit het bedrijf en je academische begeleiders formuleer je een praktische, wetenschappelijke en relevante onderzoeksvraag. Dit gaat altijd gepaard met een grote mate van vrijheid om een onderwerp te kiezen dat je aanspreekt en aansluit bij je carrièrevisie.

Studeren in het buitenland

In een steeds meer verbonden wereld kan de mogelijkheid om een deel van je programma elders door te brengen een waardevolle ervaring opleveren voor een internationale carrière in (technologische) innovatie. Een master Human-Technology Interaction biedt daarom de mogelijkheid om in de eerste twee kwartielen van het tweede jaar naar het buitenland te gaan.