Studieopbouw

De track Leadership & Organizing Innovation is gestructureerd om studenten een breed begrip te geven van hoe mensen effectief kunnen functioneren in innovatieve werkomgevingen. De aangeboden vakken richten zich daarom op het creëren, managen en implementeren van innovaties in de context van hightechbedrijven, kennisintensieve organisaties en duurzaamheidsuitdagingen. 

Kernvakken

Tijdens het eerste jaar van Innovation Management maak je kennis met de overkoepelende thema’s van het masterprogramma. Dit is inclusief kennis over het creëren van innovatie en het managen van het innovatieproces, waarop wordt voortgebouwd in de track Leadership & Organizing Innovation. Zoals bij alle TU/e-programma’s wordt deze kennis overgedragen via een mix van interactieve colleges, boeiende opdrachten en groepswerk over onderwerpen die verband houden met state-of-the-art onderzoek door de professoren van de universiteit.

Vakken binnen de track Leadership & Organizing Innovation

De track Leadership & Organizing Innovation bestaat uit vier vakken*:

  • Collaborative Innovation. Bedrijven zijn in toenemende mate afhankelijk van samenwerkingsprocessen waarbij kennis wordt verspreid over individuen, organisaties en industrieën. Het ontwikkelen van oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen vereist bovendien specifiek samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in bredere ecosystemen. In dit vak leer je hoe je dergelijke open innovatieprocessen kunt theoretiseren en in de praktijk kunt toepassen. Hieraan gerelateerd ontwikkel je begrip en vaardigheden met betrekking tot het managen van individuen, organisaties en omgevingen die betrokken zijn bij open innovatieprocessen.
  • Implementing and Adapting to AI in Organizations. Technologische innovaties hebben organisaties en werk de afgelopen decennia fundamenteel veranderd. Met name de methoden en systemen van kunstmatige intelligentie (AI) zullen ingrijpende veranderingen teweegbrengen die van invloed zullen zijn op individuen, teams en leiders in organisaties. Om de rol en implementatie van AI in organisaties beter te begrijpen en een effectieve samenwerking tussen mens en AI mogelijk te maken, combineert dit vak theorieën uit de organisatiepsychologie, human-technology interaction en computerwetenschappen om met AI aan de slag te gaan op individueel, team- en organisatieniveau.
  • Leadership of Innovation and Change. De ontwikkeling van creatieve ideeën, producten en diensten vereist effectief leiderschap en management. In dit vak ontwikkel je een grondig begrip van hoe leiderschaps- en managementpraktijken bijdragen aan het menselijk functioneren in innovatieve omgevingen in termen van creativiteit, probleemoplossing, samenwerking, informatiedeling en besluitvorming. Je wordt uitgedaagd om competenties te ontwikkelen waarmee je optimale omstandigheden kunt creëren voor individuen en teams om uit te blinken in complexe, snelle en technologisch geavanceerde innovatieve omgevingen.
  • Managing Team Dynamics and Team Performance. In dit vak leer en theoretiseer je over teams, zowel vanuit teamperspectief als vanuit managementperspectief. Na dit vak ben je in staat om wetenschappelijke kennis te vertalen naar concreet gedrag, de goede en minder goede processen binnen en tussen teams te identificeren en in te grijpen in teamprocessen om innovatie en prestaties te optimaliseren. Dit vak zal je betrekken in een intensief, grondig en hands-on onderzoek van de literatuur over het managen van teams. Tijdens elke bijeenkomst gaan we dieper in op een onderwerp aan de hand van een combinatie van casestudies en groepsdiscussies.

* De namen en inhoud van deze vakken kunnen worden gewijzigd.

Om af te studeren moeten studenten Innovation Management in totaal acht trackvakken afronden, waaronder ten minste één volledige track. Ze kunnen een tweede volledige track toevoegen of vier verschillende vakken uit de andere tracks volgen.

Afstudeerprojecten

Het afstudeerproject wordt uitgevoerd in het laatste semester van het curriculum. Veel studenten doen hun project bij grote bedrijven in de Brainport regio, maar kleinere bedrijven en andere geografische gebieden zijn ook mogelijk. Samen met hun bedrijfsbegeleider en academische begeleiders formuleren studenten een praktische en wetenschappelijk relevante onderzoeksvraag.

Eerdere afstudeerprojecten waren onder andere:

  • Hoe kan een non-player orchestrator het psychologisch eigenaarschap van het innovatie-ecosysteem onder de deelnemende vertegenwoordigers vergroten? Een student onderzocht dit in samenwerking met Hello New Day. Met behulp van een design science-benadering formuleerde hij een oplossingsontwerp voor hoe Hello New Day (en andere non-player orchestrators) het gevoel van eigenaarschap van het innovatie-ecosysteem bij vertegenwoordigers van actoren kan beoordelen en stimuleren door de kennis van, controle over en investering in het ecosysteem door vertegenwoordigers te vergroten.
  • Hoe kan een marketingbedrijf de samenwerking tussen medewerkers vergroten? In een wereldwijd georiënteerd marketingbedrijf in Barcelona ontwikkelde een student een trainingsinterventie voor zelfleiderschap. Hij testte of deze interventie het samenwerkingsgedrag (d.w.z. functionele assertiviteit en kennisdeling) van werknemers kon vergroten. Met behulp van een quasi-experimenteel design ontdekte hij dat deelnemers hun gebruik van zelfleiderschapsstrategieën in de praktijk verhoogden, waardoor hun functionele assertiviteit toenam, maar niet hun kennisdelingsgedrag.
  • Kunnen cross-functionele teams effectiever reageren op een last-minute wijziging in een project? Een studente onderzocht dit bij Movico – een bedrijf dat gespecialiseerd is in roadshowmarketing en showevenementen. Met behulp van een ingebedde multiple-casestudie vond ze bewijs dat gedeelde cognities (weten hoe iedereen werkt) teams helpen om beter afgestemd en flexibeler te reageren op last-minute veranderingen. Ze ontwikkelde een interventieontwerp om Movico te helpen effectiever te reageren op last-minute veranderingen door het creëren en bijwerken van gedeelde cognities in cross-functionele projectteams te bevorderen via interventies gericht op het verbeteren van rolduidelijkheid, kruis-expertise, teamoriëntatie, wederzijdse ondersteuning en planningsnauwkeurigheid.
  • Wendbaarheid is tegenwoordig heel belangrijk voor bedrijven om hun concurrentievoordeel te behouden. Om wendbaar te worden moeten bedrijven zich richten op hun ‘menselijk kapitaal’, omdat werknemers in wendbare bedrijven met meer onzekerheid moeten kunnen omgaan, veelzijdiger moeten worden en tolerantie moeten ontwikkelen voor het werk in een veranderende werkomgeving. Een student onderzocht de rol van transformationeel leiderschap hierop. Op basis van een steekproef onder kleine tot middelgrote productiebedrijven stelde de student vast dat deze vorm van leiderschap belangrijk was voor het verhogen van de adaptieve prestaties van werknemers. Omdat transformationele leiders zowel de psychologische veiligheid als de werkbetrokkenheid van werknemers vergroten, waren werknemers sneller bereid om actie te ondernemen en meer moeite te doen om zich aan te passen aan de gevraagde veranderingen.  

Dit zijn slechts voorbeelden; studenten hebben een grote mate van vrijheid om een onderwerp te kiezen dat hen aanspreekt en past bij hun carrièrevisie.

Studeren in het buitenland

Tegenwoordig is innovatie vaak mondiaal van aard. Daarom wil de TU/e studenten mogelijkheden bieden om internationale ervaring op te doen en biedt de master Innovation Management de mogelijkheid om in de eerste twee kwartalen van het tweede jaar van het programma naar het buitenland te gaan. In een steeds meer verbonden wereld kan het waardevol zijn om een deel van je programma ergens anders door te brengen, vooral met het oog op een internationale carrière in (technologische) innovatie.