Studieopbouw

De Mastertrack Mechatronic Systems Design maakt deel uit van de Masteropleiding Mechanical Engineering. Dit betekent dat je je aanmeldt voor de Masteropleiding Mechanical Engineering (CROHO: 60439) en je specialiseert in MSD. Deze mastertrack biedt een tweejarig programma (120 EC), waarbij je in het eerste jaar alleen vakken volgt. In het tweede jaar loop je stage en voer je het afstudeerproject uit. Na afronding van de opleiding krijg je een Masterdiploma Mechanical Engineering met vermelding van je specialisatie in Mechatronic Systems Design.

 Jaar 1

Kernprogramma

20 ECTS

 

Specialisatievakken 

20 ECTS

 

Vrije keuzevakken

15 ECTS

 

Professionele vaardigheidsvakken

5 ECTS

Jaar 2

Stage

15 ECTS

 

Afstudeerproject

45 ECTS

Jaar 1

Kernprogramma van de Mastertrack MSD

Een kernprogramma van 20 ECTS is verplicht voor studenten in deze mastertrack. Je kiest vier kernvakken:

  • Control Engineering 
  • Multibody and Non-linear Dynamics 
  • Experimentation for Mechanical Engineering 
  • Scientific Computing for Mechanical Engineering 
  • Engineering Optimization 
  • Applications of Design Principles 

Voor meer informatie verwijzen we je naar de Studiegids*.

Specialisatievakken van de Track MSD

Je kiest in totaal voor 20 ECTS aan specialisatievakken uit de navolgende lijst:

  • Structural Dynamics and Vibro-Acoustics 
  • System Theory for Control 
  • Integrated System Design 
  • Advanced Motion Control 
  • Optimal control and reinforcement learning 
  • Technical Optics 
  • Non-linear Control 
  • Supervisory Control of cyber-physical systems 
  • Physical and data-driven modelling 
  • Opto-mechatronics 
  • Modelling and Control of Manufacturing Systems 
  • Hybrid Systems and Control 
  • Optics for Mechanical Engineers 
  • Advanced and Additive Manufacturing 

Meer informatie kun je vinden in de Studiegids*.

Jaar 2

Het tweede jaar staat in het teken van het leren toepassen van de vakinhoudelijke kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt opgedaan. Tijdens je stage (15 ECTS) pas je de kennis toe in een project in de sector of bij een onderzoeksinstituut. Als ambassadeur van de Mastertrack MSD krijg je een voorproefje van je professionele toekomst. Na je stage ga je je bezighouden met je MSD-afstudeerproject (45 ECTS). Academisch of industrieel onderzoek staat bij dit afstudeerproject centraal zodat je je kunt specialiseren in de MSD-aspecten van multidisciplinair ontwerpen en de bijbehorende analyses.

Afstudeerproject

In je afstudeerproject pas je alle kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je opleiding en stage toe op een academisch onderzoeksproject. Onderzoeksonderwerpen kunnen betrekking hebben op gedetailleerde aspecten van mechatronica, bijvoorbeeld precisie-ontwerpen of optomechatronica. Je afstudeerproject bestaat uit twee fasen. In de eerste fase van het project werk je samen met je MSD-projectbegeleider je onderzoeksvragen en methodologie uit, inclusief tijdlijn. In de tweede fase voer je onder begeleiding van een MSD-onderzoeker je onderzoek uit. Deze tweede fase resulteert in een masterscriptie. Je verdedigt je scriptie voor een panel van deskundigen en presenteert je bevindingen in het openbaar.

Voorbeelden van recente MSD-afstudeerprojecten

Actief trillingsisolatiesysteem voor cryogene omstandigheden (Wim van der Hoek Award 2023)

In dit project is een compact actief trillingsisolatiesysteem ontworpen en gerealiseerd voor mogelijke toepassing in de Einstein Telescope. Het nieuwe mechatronische concept is gebaseerd op een traagheidsmassa (seismometer) die boven op een geïsoleerde massa is bevestigd. Beide onderdelen bestaan uit monolithische, op buiging gebaseerde rechte geleidingsmechanismen die compatibel zijn met cryogene omstandigheden. Door de relatieve verplaatsing te gebruiken in een terugkoppellus met een Lorentz-actuator kan de effectieve isolatieprestatie verbeteren tot 0,2 Hz, vergeleken met ongeveer 7 Hz voor een gelijkwaardig passief isolatiesysteem met vergelijkbare parameters.

Ontwikkeling van een besturingssysteem voor het plaatsen van een chirurgische robotnaald terwijl de patiënt ademhaalt

In dit project wordt een besturingssysteem ontwikkeld en experimenteel gevalideerd met een prototype voor het uitvoeren van chirurgische ingrepen onder begeleiding van CT-beelden tijdens ademhalingsbewegingen.

Slimme diagnostiek van rollagers op basis van akoestische beeldvorming

Voorbeelden van een reeks afstudeerprojecten waarbij geluidsbeelden worden gebruikt voor niet-intrusieve detectie van storingen in systemen, zoals rollagers in dit geval. We combineren hier kennis over de dynamica van rollagers, akoestiek, signaalverwerking en machine learning om niet alleen storingen te detecteren en te lokaliseren, maar ook het type storing en de ernst ervan te identificeren.

Margemodel systeemarchitectuur

In de hightechindustrie van mechatronica liggen de eisen van de klant meestal niet vast. Ze worden vaak in de loop van de tijd bijgesteld. Voor een fabrikant van optomechatronische systemen in de Brainportregio heeft een MSD-student een dependency structure matrix-techniek ontwikkeld om de ontwerpmarges in de systeemarchitectuur te modelleren en te visualiseren die de flexibiliteit voor toekomstige ontwerpveranderingen weergeven.

De pre-masteropleiding Mechanical Engineering

De pre-masteropleiding Mechanical Engineering (ME) is bedoeld voor studenten die niet rechtstreeks worden toegelaten tot de Mastertrack MSD. Deze studenten zijn onder andere:

  • Afgestudeerde bachelorstudenten van TU/e opleidingen (of andere Nederlandse universiteiten) die geen bachelorgraad in Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) of gelijkwaardig hebben behaald
  • Afgestudeerden van een HBO-opleiding Werktuigbouwkunde of gelijkwaardig

De pre-master ME duurt doorgaans één semester en er staan 30 ECTS voor. Je verwerft zo de benodigde achtergrond voor een naadloze en succesvolle overgang naar de Mastertrack MSD. In deze pre-master ME zijn vakken in calculus, thermodynamica en warmte & stroming opgenomen. Voor meer informatie verwijzen we je naar de Studiegids*. Het vak 4CC10 - Mechatronic design wordt sterk aanbevolen.

Het vak Design Principles in je TU/e bachelor, een vrij keuzevak na de curriculumherziening, is verplicht voor de Mastertrack MSD binnen DSD. Als dit vak niet in je bacheloropleiding aan bod komt, kun je het als homologatievak opnemen in je masteropleiding. (Houd er rekening mee dat er voor homologatiedoeleinden maximaal 15 ECTS aan bachelorvakken mag worden geselecteerd). Neem contact op met je mentor van DSD voor advies en definitieve goedkeuring van je vakkenlijst. Het vrije keuzevak (bachelor) Mechatronic Design wordt ook sterk aanbevolen, maar is niet verplicht.

*De Studiegids wordt als informatiebron gebruikt door zittende studenten. Er staat gedetailleerde, praktische informatie in die van belang is gedurende de opleiding. Aankomende studenten kunnen het raadplegen voor extra informatie.