Een track van de MSc Mechanical Engineering

Mastertrack Mechatronic Systems Design

ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Als je als student Mechanical Engineering kiest voor de specialisatie Mechatronic Systems Design, leer je alles over het ontwerpen van multidisciplinaire systemen en apparaten. Dit kunnen bijvoorbeeld robots voor precisiechirurgie zijn of onderdelen van complexe machines zoals waferscanners of elektronenmicroscopen. Ook het ontwerpen van offshore-windenergiesystemen vraagt om multidisciplinair systeemdenken. Als deze interactie tussen verwante vakgebieden je aanspreekt, kun je met de Mastertrack Mechatronic Systems Design (MSD) aan de TU/e je hart ophalen. Met MSD kun je oplossingen bedenken voor een grote verscheidenheid aan mechanische uitdagingen.

In de afgelopen decennia heeft het vakgebied mechatronica zich vooral in Nederland sterk ontwikkeld. Door de behoefte aan betere prestaties tegen lagere kosten zijn onderdelen als optische opslag en halfgeleiderapparatuur verder geïntegreerd met verschillende aangrenzende technische subdisciplines. Denk bijvoorbeeld aan deelgebieden van de natuurkunde zoals optica en akoestiek of warmte en stroming, tribologie, materiaalkunde, wiskunde en software. Een toenemende complexiteit - van machines tot componentniveau - en de synergetische combinatie van fijnmechanica-techniek, besturingssystemen en systeemdenken maakt de weg vrij voor nieuwe innovatieve machines, instrumenten en consumentenelektronica. Bovendien maakt de bruisende industriële activiteit in Brainport Eindhoven onze regio tot een aantrekkelijke hightechleider in deze disciplines.

Waarom zou ik starten met deze track?
In deze mastertrack leer je hoe je met systeemdenken hightechoplossingen kunt ontwikkelen voor complexe problemen. Vanuit de opleiding krijg je op gegevens en modellen gebaseerde tools aangereikt om mechanisch-dynamische systemen te ontwerpen, optimaliseren en besturen. Aan de hand van ontwerpprincipes ervaar je hoe je onzekerheden en variaties in het proces, de werking en de omgeving kunt inschatten om op basis hiervan beslissingen te kunnen nemen. Je leert ook belangrijke aspecten in het ontwerp van hightechsystemen en robotica te integreren. Dit kan gaan om operatorondersteuning voor het onderhoud van hightechapparatuur, detectie en identificatie van storingen, veiligheid en geoptimaliseerde prestaties, maar ook om materiaalontwerp en materiaaleigenschappen.

Waar gaat de track over?
De Mastertrack Mechatronic Systems Design onderzoekt nieuwe concepten en architectuur om de prestaties van toekomstige (opto)mechanische engineeringsystemen - zowel wat betreft nauwkeurigheid als productiviteit - te verbeteren en doet dit samen met de sector. Een recent project stond in het teken van het ontwerpen en ontwikkelen van actieve wafertafels en vervormbare spiegels voor lithografische toepassingen. Andere initiatieven hebben betrekking op robotsystemen voor interventionele radiologie, instrumenten voor precisiechirurgie en een actief trillingsisolatiesysteem voor een observatorium voor zwaartekrachtgolven. Maar ook aandrijflijnen voor auto's en offshore-installaties zijn relevante gebruiksvoorbeelden binnen het bredere landschap van mechanische toepassingen.

Waarom past deze mastertrack bij mij?
Zie jij jezelf als ontwerper van mechanische systemen en wil je je voorbereiden op een carrière in de hightechindustrie? Dan is dit de juiste track voor jou! Voor deze mastertrack heb je een bachelordiploma in Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) nodig, of in een vakgebied dat nauw verwant is aan werktuigbouwkunde, zoals toegepaste natuurkunde, lucht- en ruimtevaarttechniek of iets vergelijkbaars. Je moet voorkennis hebben van onderwerpen als mechanica en dynamica en affiniteit met natuurkunde en wiskunde in het algemeen is een voordeel.

Waarom zou ik deze mastertrack volgen aan de TU/e?
Nederland loopt al tientallen jaren voorop in onderwijs en onderzoek op het gebied van mechatronica. De TU/e leidt haar studenten op tot vakbekwame systeemingenieurs en onderzoekers voor hightechindustrieën. In Eindhoven, het hart van de Brainportregio van Nederland, profiteren onder meer duurzame energiebedrijven, printtechnologiebedrijven en de halfgeleidersector al van de expertise op het gebied van mechatronica. Ontwerpprincipes die binnen onze universiteit zijn ontwikkeld en breed worden toegepast in de regio, vormen een unieke leeromgeving waarbij het fundamenteel begrijpen en toepassen van geavanceerde technologieën centraal staat. Als je bent afgestudeerd in MSD heb je alles in huis om complexe en urgente maatschappelijke problemen met betrekking tot mechanische systemen te helpen aanpakken. De vraag naar ingenieurs met een MSD-diploma is enorm hoog, wat komt door de maatschappelijke en industriële relevantie van hightechsystemen.

Speel video
Tessa Vermeer

Gerelateerde masteropleiding en -tracks

Speel video

Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en ervaringen te delen!

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.