Een track van de MSc Mechanical Engineering

Mastertrack Advanced Manufacturing across the Scales

ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Hoe bouw je een hightech-apparaat? Hoe ontwikkel je nieuwe materialen? Hoe voer je efficiënte engineering uit? Hoe realiseer je productie die cradle-to-cradle is? Op welke manier maakt advanced manufacturing de energietransitie en duurzame praktijken mogelijk? Als deze vragen je nieuwsgierigheid aanwakkeren, is de Mastertrack Advanced Manufacturing across the Scales (AMS) aan de TU/e wellicht iets voor jou.

Fabricage is de sleutel tot meer maatschappelijk welzijn. Aan de prestaties van machines, apparaten en systemen die ons helpen de wereld te verkennen liggen fundamentele wetenschappelijke disciplines - natuurkunde, scheikunde en biologie – ten grondslag, net als engineering design en duurzaamheidsprincipes. Ook nieuwe fabricagetechnologieën zijn baanbrekend als het gaat om de manier waarop we dingen maken. Denk bijvoorbeeld aan additieve productie, bewerking en assemblage op nanoschaal of doorbraken op het gebied van materialen en AI. Deze aspecten zijn gebundeld in de studie AMS en hieruit ontstaan spectaculaire ideeën om de uitdagingen waar onze wereld voor staat, aan te pakken. AMS-ingenieurs begrijpen hoe materialen zich gedragen en op welke principes elke fabricagetechnologie is gebaseerd. Ze ontwikkelen nieuwe apparaten, beheersen computationele tools voor digital twins, maken duurzaam gebruik van hulpbronnen mogelijk en realiseren hiermee doorbraken in de sectoren mobiliteit, communicatie, gezondheid en energie.

Studentenverhalen

De Mastertrack AMS doorgrondt fabricagetechnologieën op een fundamentele, experimentele en numerieke manier. Hier zie je een voorbeeld van een microsysteem voor de organ-on-a-chipprojecten, een student die mechanische testen en geavanceerde data-analyses uitvoert in het Multiscale Lab van de TU/e en een zelfgebouwde opstelling voor in-situ buigtesten in de rasterelektronenmicroscoop.

Waarom zou ik starten met deze track?

Bij AMS is het belangrijk dat je materialen fundamenteel leert begrijpen zodat je ze kunt omvormen tot tastbare apparaten. Je beheerst de experimentele en digitale instrumenten die nodig zijn om producten te vervaardigen. De elementaire basis van deze mastertrack helpt je om een veelzijdige specialist te worden die door technologische doorbraken een verschil kan maken in de industrie en onze samenleving. Door de multidisciplinariteit van de track, een kernprincipe van mechanical engineering, kun je in je leeromgeving ervaren hoe je effectief kunt samenwerken in onderzoeks- en ontwikkelingsteams - in de industrie of in kennisinstellingen - zoals in het ecosysteem van Brainport.

Waar gaat de track over?

Een kern van multischaal-fabricagetechnologieën en materiaalkunde in combinatie met techniek wordt in deze track gekoppeld aan waardevolle instrumenten op het gebied van geavanceerde technische wiskunde, computationele methoden en optimalisatiealgoritmen, structurele materiaalprestaties en breukmechanica, principes van besturingstheorie en multifysische systemen. AMS staat voor een evenwichtige mix van theorie, experimenten en modellering die in de opleiding en in interdisciplinaire projecten samenkomen. Er staan bovendien krachtige computerfaciliteiten en ultramoderne AMS-laboratoria (Microfab/lab, Multiscale Lab, en het toekomstige AM Lab) tot je beschikking.

Waarom past deze mastertrack bij mij?

Word je enthousiast van het idee om zinvolle producten, nieuwe materialen en cradle-to-cradle productiestrategieën te ontwikkelen? Dan past de Mastertrack AMS goed bij jou. Voor deze track heb je een bachelordiploma nodig in een vakgebied dat gerelateerd is aan werktuigbouwkunde, toegepaste natuurkunde, materiaalwetenschappen, nanotechnologie of scheikundige technologie. Daarnaast beschik je over voorkennis van differentiaalvergelijkingen, numerieke en statistische methoden, chemie, principes van continuüm- en kwantummechanica, thermodynamica en transportverschijnselen.

Waarom zou ik deze mastertrack volgen aan de TU/e?

Nederland loopt al tientallen jaren voorop met geavanceerde productiemethoden en leidt vakbekwame ingenieurs en onderzoekers op voor hightechindustrieën. In Eindhoven, het hart van de Brainportregio, profiteren veel baanbrekende bedrijven zoals ASML al van de geavanceerde expertise op het gebied van fabricage. Het hightech-ecosysteem van de regio creëert een ongeëvenaarde omgeving om innovatie te stimuleren, waarin de vraag naar AMS-afgestudeerden hoog is. Met de kennis en vaardigheden die jij als AMS-ingenieur hebt opgedaan, kun je complexe en urgente maatschappelijke kwesties onder handen nemen die vragen om innovaties in fabricage.

GERELATEERDE MASTEROPLEIDING EN -TRACKS

Speel video

Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en ervaringen te delen!

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.