EngD Software Technology

Nastaran Bajalan

Veel kennis opdoen en toepassen in een real-world setting

Naam: Nastaran Bajalan
Land van herkomst: Iran
PDEng-programma: Software Technology

Nastaran is een EngD-trainee Software Technology. Ze komt uit Iran, waar ze aan de Shahid Beheshti University haar bachelor- en masterdiploma in informatica heeft gehaald.
Waarom ze koos voor een EngD? Tijdens haar master werkte ze in de industrie als full-stack developer en software engineer. Ze ontdekte dat ze liever de resultaten in real-world toepassingen wilde zien dan zich te richten op fundamenteel onderzoek. De belangrijkste factor bij het kiezen van een EngD was dus om haar kennis van software engineering te vergroten en tegelijkertijd deel uit te maken van de industrie. Een tweede belangrijke reden was haar wens om meer met andere mensen samen te werken en haar soft skills te verbeteren. Dat zijn belangrijke aandachtsgebieden in EngD-opleidingen. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, dat het een betaalde functie is. Voor haar emigratie naar Nederland had ze die nodig.
Daarnaast waren er nog andere aantrekkelijke factoren: Nederland en de bedrijven waar de programma's mee samenwerken.

Hoe zit het met een PhD?
Zoals veel EngD trainees overwoog Nastaran ook een PhD te doen. Ze had al wat onderzoekswerk gedaan en wilde van informatica naar software overstappen om meer onderzoek te doen in AI (Artificial Intelligence). Zij vond echter dat een PhD voor haar geen nuttige stap zou zijn, omdat zij uiteindelijk haar loopbaan in het bedrijfsleven wilde voortzetten.

Ook werken promovendi vaak in kleinere groepen, terwijl Nastaran's leerdoel juist ook was  om met veel mensen in contact te komen en haar communicatieve vaardigheden te verbeteren.

De toegevoegde waarde van het EngD-programma
Nastaran is duidelijk over de toegevoegde waarde van het EngD-programma:

  • Werken met hightechbedrijven en ervaring opdoen met software-oplossingen in de echte wereld.
  • De workshops van steeds een week en de nieuwe kennis die ze regelmatig opdoet.
  • Werken met veel tools en software die alleen beschikbaar zijn voor industrieën de mogelijkheid om te werken in verschillende rollen, zoals software architect, scrum master, project manager en ingenieur in de projecten.
  • Leren om de balans tussen werk en privéleven te behouden dankzij de aanvullende workshops die door het programma worden aangeboden
  • Aan de slag gaan met een ander programma, het Automotive System Design PDEng programma
  • Behalen van certificaten van workshops en projecten

Wat heeft ze de afgelopen maanden gedaan in haar EngD programma
De afgelopen maanden hebben Nastaran en haar medetrainees gewerkt aan hun derde in-house project met European Space Agency, waarvoor zij de software architect was. Ook deden ze aan deep learning, volgden ze een workshop bedrijfsrapporten schrijven en sessies professionele ontwikkeling.

Op het moment van schrijven doet ze haar EngD-project bij ASML in Nederland.

Ze vindt het leuk om deel uit te maken van de universiteit
Ze houdt van de hightech-omgeving van de TU/e en de manier waarop ze toegang heeft tot de infrastructuur, software en geavanceerde coachingsessies. Ook waardeert ze hoe duurzaam de universiteit is. En: "De universiteit is erg gericht op het behoud van de balans tussen werk en privé voor werknemers en er zijn allerlei gezellige sociale met collega's uit andere vakgebieden."

Ze heeft nog wel een wens. Hoewel PhD’s en EngDs elkaar treffen op verschillende sociale evenementen, je altijd bij andere mensen aan kun kloppen, zou ze graag zien dat verschillende programma's direct samenwerken aan projecten.

Nastaran's advies voor degenen die geïnteresseerd zijn in het doen van een EngD
Nastaran: "Als je in korte tijd veel kennis wilt opdoen en die onder de knie wilt krijgen door ze in een real-world setting toe te passen, is een EngD de beste optie. Maar je moet in gedachten houden dat alleen leuk vinden niet genoeg is; het vereist doorzettingsvermogen en goed opletten in workshops en sessies met coaches. Op die manier maak je academische en industriële connecties, heb je plezier, en effen je je carrièrepad naar de industrie. En vergeet niet alle mogelijkheden voor onderzoek en het schrijven van papers die tijdens het project op je pad zullen komen, maar waar je niet genoeg tijd voor zult hebben."