ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
3 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Bachelor of Science

Wat hebben kunsthartkleppen, hernieuwbare energie, boterhamzakjes en medicijnen met elkaar gemeen? Scheikundig ingenieurs hebben aan de wieg gestaan van al deze fenomenen. Als scheikundig technoloog ontwikkel je bijvoorbeeld slimme materialen voor soft robotics, zoek je naar schonere vormen van energie en ontwikkel je off-grid reactoren om goedkoop chemicaliën zoals kunstmest te produceren. Daarom is er altijd een grote vraag naar goed opgeleide ingenieurs op het gebied van Chemical Engineering and Chemistry.

Wat ga je doen?

Chemical Engineering and Chemistry, in het Nederlands Scheikundige Technologie genaamd, gaat dus over grote maatschappelijke kwesties, maar ook over kleine handige toepassingen in het dagelijks leven. Als scheikundig technoloog speelt jouw werk zich soms af op nanoschaal - nieuwe moleculen ontwerpen of slimme materialen ontwikkelen. Maar ook op macroschaal speel jij een belangrijke rol bij het optimalizeren en opschalen van productieprocessen. De toepassingsmogelijkheden zijn ongekend: behandelen van ziektes, tegengaan van schaarste aan natuurlijke grondstoffen of het bedenken van zelfdenkende textielvezels en slimme verpakkingsmaterialen.

Brede ontwikkeling

De bachelor Chemical Engineering and Chemistry is een opleiding waarbij je kennis opdoet uit verschillende disciplines, zodat je vaardigheden ontwikkelt die elke ingenieur nodig heeft. De onderzoeken zijn breed en strekken zich uit tot ver in andere vakgebieden. Dat zie je ook terug in het studieprogramma, waarin maatschappelijk relevante thema's zijn opgenomen, zoals duurzame energie en gezondheid. De disciplines die je gaat bestuderen zijn:

 • Chemie
  Vergelijkbaar met het vak scheikunde op het vwo: zo leer je bijvoorbeeld hoe moleculen in elkaar zitten en hoe je deze kunt maken.
 • Materiaalkunde
  Je leert hoe stoffen zich gedragen en hoe je specifieke eigenschappen kunt toekennen aan moleculen, bijvoorbeeld om een ademende regenjas te maken.
 • Proceskunde
  Hoe kun je de processen die je op kleine schaal in het laboratorium ontwikkelt, zoals een zelfhelende coating voor smartphones maken, grootschalig en continu uitvoeren?

Onze multidisciplinaire manier van werken, waarbij je jouw studie voor een groot deel zelf kunt invullen, geeft jou een diepgaand inzicht in het ontwikkelen van nieuwe stoffen en materialen en het vermogen om processen te analyseren en bij te sturen.

Via ontwerpprojecten ontdek je hoe de verschillende disciplines met elkaar samenhangen. Ook ga je inzien welk specialisme het beste bij jou past en waarin je je verder wilt ontwikkelen. Daarnaast leer je om de verschillende specialismes bij elkaar te brengen. Onder andere door in teamverband aan multidisciplinaire ontwerpopdrachten te werken.

Na het afstuderen ontvang je je diploma Bachelor of Science in Chemical Engineering and Chemistry. Meer weten? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

Chemie aan de TU/e: internationaal befaamd, Brabants gezellig

Onze opleiding is binnen Nederland één van de grootste in het vakgebied scheikundige technologie. De docenten en hoogleraren van wie je college krijgt, besteden een groot deel van hun tijd aan onderzoek. Nieuwe bevindingen gebruiken zij direct in de colleges die ze geven. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Als student maak je ook gebruik van de geavanceerde onderzoeksfaciliteiten binnen onze faculteit. En doordat onze faculteit veel toepassingsgericht onderzoek uitvoert, vaak in nauwe samenwerking met de chemische industrie, heeft de opleiding nationaal en internationaal een goede naam. Zo heeft het Chemical Engineering deel van onze opleiding het IChemE-label en heeft de European Chemistry Thematic Network (ECTN) onze bacheloropleiding zelfs het Chemistry Eurobachelor-label toegekend voor het Chemistry deel. Beide labels zijn een erkenning van de kwaliteit van het onderwijs. Onder onze hoogleraren vind je maar liefst 4 winnaars van de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. En daar profiteer jij als student natuurlijk van!

Onze faculteit heeft een hechte en toch open cultuur. Zowel de ouderejaars studenten als de docenten staan voor je klaar om je wegwijs te maken en vragen te beantwoorden. Zowel informeel als via vaste coachingsfaciliteiten die op de TU/e geboden worden. En behalve dat de sfeer uitdagend en inspirerend is, is het er ook gewoon gezellig. Want we zijn tenslotte een echte Brabantse universiteit!

Waarom kiezen voor de technische universiteit?

Op een technische universiteit wordt onderzoek gedaan naar chemische processen en de toepassing daarvan. Een algemene universiteit richt zich meer op theoretisch onderzoek en onderwijs. Je zou kunnen zeggen dat scheikundigen van een algemene universiteit reacties in laboratoria ontwikkelen. Scheikundig technologen van de TU/e doen dat ook, en daarnaast leren ze deze ook om te zetten in industrieel toepasbare processen. Ontdek je tijdens de bacheloropleiding dat de puur scheikundige kant je toch meer trekt? Dan zijn er in Eindhoven uitstekende mogelijkheden om in die richting af te studeren. Je hebt dan het voordeel dat je ook kennis hebt opgedaan over proces- en materiaalkunde.

 

Wie ben jij?

Je vindt scheikunde leuk. Logisch. Tijdens je vwo-opleiding, met ook wiskunde B en natuurkunde in je pakket, ben je altijd al nieuwsgierig en onderzoekend. Je ziet graag resultaat van je werk en wilt je steentje bijdragen aan producten en materialen die het verschil maken in de maatschappij. Je werkt graag in teamverband, ook met mensen uit andere vakgebieden. Je wilt graag je communicatieve vaardigheden ontwikkelen, omdat je die in je werk later zeker nodig hebt. Herken je jezelf hierin? Dan is Chemical Engineering and Chemistry echt iets voor jou. Om te worden toegelaten aan deze bachelor moet je aan een verplichte studiekeuzecheck deelnemen. Kijk voor meer informatie bij Studiekeuzecheck.

Wat wil je worden?

Met een bachelordiploma Chemical Engineering and Chemistry heb je een brede basis als scheikundig ingenieur. De meeste van onze studenten kiezen eerst nog een masteropleiding, om daarna een baan te vinden. Het werkveld van de chemisch technoloog strekt zich uit van de overheid tot voedselproducenten en van onderzoekslaboratoria tot de chemische industrie. Kijk voor meer mogelijkheden bij Na je bachelor.
 

Chat met onze studenten

evenementen en activiteiten

Wil je op de hoogte blijven van belangrijke informatie over studeren op de TU/e en aankomende voorlichtingsactiviteiten? Maak dan een account aan in MyStart@TU/e!

 • 4,0

  Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

 • 109

  Aantal eerstejaars

 • 18-24

  Contacttijd eerstejaars

 • 62%

  Doorstroom naar het tweede jaar

 • 48%

  Diploma binnen 4 jaar

 • 93%

  Doorstuderen

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Studievereniging T.S.V. 'Jan Pieter Minckelers' (Japie)

T.S.V. 'Jan Pieter Minckelers' of kortweg 'Japie' is de studievereniging van de faculteit Chemical Engineering and Chemistry aan de Technische Universiteit Eindhoven. Japie is een vereniging voor en door studenten en heeft als doel de belangen van de studenten van de faculteit Chemical Engineering and Chemistry te behartigen en ze de kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen. Enerzijds probeert zij om de studenten hun vakgebied van een andere kant te laten bekijken. Zij bereikt dit door middel van onder andere excursies, lezingen en symposia en het organiseren van een studiereis. Anderzijds organiseert de vereniging ook sporttoernooien, feesten, een wekelijkse borrel, weekendjes en andere vormen van vrijetijdsbesteding om de band tussen de leden onderling te stimuleren.

De bacheloropleiding Chemical Engineering and Chemistry aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft de 'Internationally Accredited Degree' toegekend gekregen van The Institution of Chemical Engineers (IChemE). Dit toont aan dat onze opleiding wetenschappelijk verantwoord en industrieel relevant is.

De bacheloropleiding Chemical Engineering and Chemistry aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft het Chemistry Eurobachelor-label toegekend gekregen van the European Chemistry Thematic Network (ECTN). Hieruit blijkt dat onze opleiding vergeleken kan worden met andere chemieopleidingen in Europa.

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Vragen? Neem contact met ons op: