Studieopbouw

Er zijn binnen de Master Systems and Control verschillende gebieden waarin je je kunt specialiseren. Je kiest aan de start van het eerste jaar je specialisatie. Daarbij word je toegewezen aan één van de vier onderzoeksgroepen die onderzoek doen in één van deze gebieden.
In de studiegids* vind je meer informatie over dit proces. De verschillende onderzoeksgroepen vind je in de slider hieronder weergegeven.

Programma

Nadat je je specialisatie hebt gekozen stel je je eigen programma samen. Dit doe je in samenspraak met een mentor. Je volgt in het eerste jaar een aantal kern-, specialisatie-, en keuzevakken. In het tweede jaar loop je stage en werk je aan je afstudeerproject. Eventueel kun je, na overleg met je mentor, ook in het tweede jaar een eigen pad kiezen. De mentor geeft je de programma-gerelateerde begeleiding die je nodig hebt. Dat kan zijn bij, bijvoorbeeld, het kiezen van je vakken, het vinden van een stageplaats of bij de oriëntatie op een mogelijk afstudeeronderwerp.

Jaar 1 Kernprogramma 25 EC
  Specialisatievakken 20 EC
  Keuzevakken/homologatievakken 15 EC
Jaar 2 Stage 15 EC
  Afstudeerproject 45 EC

Kernprogramma

Het kernprogramma van 25 EC is verplicht voor alle studenten Systems and Control. Binnen het kernprogramma leer je de basis van ‘Systems and Control’: een belangrijk uitgangspunt voor de rest van je studie. De verplichte vakken zijn:

  • Control Engineering: analyseren en ontwerpen van regelsystemen op basis van frequentieresponsfuncties;
  • System theory for control: de fundamentele concepten voor het regelen van lineaire systemen (state-space modellen);
  • Modeling Dynamics of Multi-body and Non-linear Dynamics: de belangrijkste modelvormingsprinicipes op basis van fysieke wetten en eerste analysemethoden van niet-lineaire systemen passeren de revue;
  • System Identification: de kernvraag die hier behandeld wordt is hoe je data verwerkt tot een goed voorspellend model;
  • Integration Project S&C: door middel van een project leer je de kennis die je hebt opgedaan in de (kern)vakken te combineren en toe te passen in een bestaand regelaar-ontwerp voor een praktisch systeem.

Specialisatievakken

Met de specialisatievakken verdiep en/of verbreed je je kennis. In overleg met je mentor kies je je specialisatievakken uit een lijst met meer dan dertig vakken. Deze zijn ingedeeld volgens vijf specialisatiethema’s:

  • Fundamentals;
  • Mechatronica en robotica;
  • Controle voor automotive;
  • Proces en energie; en
  • Cyber-physical. 

De vakken bieden veel mogelijkheden voor specialisatie, in veel verschillende richtingen. Je kunt je, om er maar een paar te noemen, verdiepen in regeltechniek, optimalisatie, kunstmatige intelligentie, machineontwerp, enzovoort. Zo geef je zelf richting aan je master. In de studiegids* vind je de volledige lijst.

Keuzevakken

Net als bij de specialisatievakken kies je binnen de vrije keuzeruimte zelf welke vakken je volgt. Er is volop keuze. Zo kun je aanvullende vakken volgen, deelnemen aan een intern onderzoeksproject, maar je kunt ook je stage verlengen.

Je bent niet beperkt tot enkel systeem- en regeltechniekonderwerpen. Je kunt deze vrije keuzeruimte ook gebruiken om, bijvoorbeeld, niet-technische onderwerpen te studeren, zoals filosofie of bedrijfskundige vakken. Op deze manier krijg je een heel ander perspectief op jouw vakgebied. Ook kun je vakken van de Universiteit Twente of de TU Delft volgen.

Onder de keuzevakken vallen ook homologatievakken. Dat zijn vakken waarmee je een mogelijke kennisachterstand wegwerkt (bijvoorbeeld programmeren in Matlab/Simulink of Dynamcis of Mechanical Systems). Deze homologatievakken bieden wij aan omdat studenten die starten met deze master vaak uit verschillende disciplines komen.

Stage

Een stage, of onderzoeksstage, heeft een waarde van 15 EC. Dit komt overeen met een fulltime baan van ongeveer drie maanden. Het belangrijkste doel van deze stage is dat je je wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden ontwikkelt. Je krijgt daarbij alle gelegenheid om theorie te koppelen aan de dagelijkse professionele praktijk. Het onderwerp en de plaats van je stage kies je samen met je mentor, zodat je zeker weet dat de stage optimaal aansluit bij je specialisatie.

Je stage volg je binnen de universiteit, bij een bedrijf, een onderzoeksinstelling of een andere universiteit in binnen- of buitenland. Nederlandse studenten adviseren wij om een stage buiten Nederland te doen; internationale werkervaring is zeer waardevol. Je kunt je stage ook uitbreiden met vijf studiepunten uit de individuele keuzeruimte.

Afstudeerproject

Het grootste deel van het tweede jaar werk je aan je afstudeerproject. Dit project kan volledig theoretisch zijn of volledig experimenteel, maar het kan ook allebei. Je doet ervaring op met het modelleren, analyseren en/of ontwerpen van nieuwe besturingssystemen of met het verkennen van volledig nieuwe onderzoeksvragen. Je ervaart succesmomenten én je komt valkuilen tegen tijdens het onderzoeken van onbekende territoria. Ook leer je dat abstractie en vereenvoudiging zeer belangrijke instrumenten zijn voor wie succesvol wil zijn.

Het onderzoek voer je uit binnen een van de Systems and Control-onderzoeksgroepen aan de TU/e, in een bedrijf of binnen een onderzoeksinstituut. De TU/e heeft contact met het Nederlandse bedrijfsleven en met kennisinstellingen zoals ASML, Canon-Océ, Thermo Fisher Scientific, Sioux, Philips, TNO (de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) en veel andere internationale bedrijven.

Na een voorbereidingsfase van twee tot zes weken, waarin je een projectplan schrijft, duurt het afstudeerproject minimaal zes maanden. Aan het einde daarvan lever je een verslag in en houd je een presentatie waarbij je je werk verdedigt. Daarnaast krijg je een beoordeling van de uitvoering van je project, je zelfstandigheid, je analytisch vermogen en je vindingrijkheid.

Curriculum

Bezoek de studiegids* voor gedetailleerde informatie over de studieopbouw.

*Let op: De studiegids wordt als informatiebron gebruikt door zittende studenten. Er staat gedetailleerde, praktische informatie in die van belang is gedurende de opleiding. Aankomende studenten kunnen deze raadplegen voor extra informatie.

Research groups Systems and Control