Heb je een masterdiploma en ambieer je een carrière in het wetenschappelijk onderzoek? Dan kun je overwegen om te promoveren aan de TU/e. Vier jaar lang doe je diepgaand onderzoek binnen een specifiek onderzoeksgebied aan een internationaal gerenommeerde universiteit midden in Brainport, de slimste regio ter wereld en bekend om hun sterke banden met de industrie en hoogwaardig onderzoek.

Wat houdt PhD op de TU/e in?

PhD-trajecten aan de TU/e zijn vierjarige onderzoeksposities. Doel is om een excellente, onafhankelijke onderzoeker te worden. Onder begeleiding van een hoogleraar doe je baanbrekend onderzoek binnen het vakgebied van je keuze. Je werkt samen met andere afdelingen, onderzoeksgroepen, industriële partners en onderzoeksinstellingen, afhankelijk van het onderwerp van je onderzoek. Na het succesvol verdedigen van je proefschrift krijg je de doctorstitel Dr. of PhD. 

Waarom zou je een PhD doen op de TU/e

Onze onderzoekers krijgen de ruimte en ondersteuning die ze nodig hebben om uit te blinken en onze kleinschalige en persoonlijke aanpak maakt het gemakkelijk om te communiceren en samen te werken met andere afdelingen. PhD trajecten van de TU/e bieden een breed scala aan cursussen gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling, in tegenstelling tot de meeste landen. PhD’s aan de TU/e zijn (meestal) betaalde universitaire medewerkers.

Hoe word je een PhD op de TU/e

Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de TU/e te promoveren. De meeste promovendi zijn in dienst van de Technische Universiteit Eindhoven. Andere opties zijn het zoeken naar financiering in eigen land of het aanvragen van particuliere beurzen.

In dienst van de TU/e
PhD's worden aangesteld voor een maximum van 4 jaar in fulltime dienstverband. Een aantal PhD’s besteedt een deel van hun tijd aan onderwijs. Je kunt solliciteren als je geïnteresseerd bent en aan de vereisten voldoet.

CHECK DE VACATURES

PhD zonder aanstelling aan de TU/E
De tweede optie is minder gebruikelijk. Als je een uitstekend onderzoeksidee hebt dat aansluit bij de wetenschappelijke ambities van de TU/e en je hebt subsidie of een beurs, of in dienst van een ander bedrijf, dan kun je in uitzonderlijke gevallen toegang krijgen tot een promotieprogramma. Neem in dit geval contact op met de onderzoeksgroep waarin je geïnteresseerd bent voor de mogelijkheden.

Bench fee
PhD kandidaten die niet door de TU/e worden aangenomen, moeten een jaarlijkse ‘bench fee’  betalen - vergelijkbaar met collegegeld -  van € 10.000,- per jaar. Dit tarief dekt de kosten voor onderwijs en begeleiding.

Meer over collegegeld

Promotor
Je moet in dit geval zelf een promotor vinden of, afhankelijk van het type onderzoek, wijst de TU/e een supervisor aan je toe.

Interessante links

Verschil PhD en PDEng

Naast PhD trajecten bieden we ook PDEng programma's aan bij de TU/e. Een PDEng is een tweejarig voltijds programma voor technologische ontwerpers waarmee je je technologische kennis uitbreidt, praktische ervaring op doet met de nieuwste methoden en werkt aan je professionele vaardigheden. Een PDEng programma is vergelijkbaar met een PhD traject. Het belangrijkste verschil met PhD is de focus: een PhD is gericht op het je vestigen als onafhankelijk onderzoeker en een PDEng bereidt je voor op een positie op hoog niveau in de industrie.

Na je PhD

Het behalen van je PhD geeft je een uitstekende opening voor een wetenschappelijke functie aan een universiteit of een baan in de industrie.

Wetenschappelijke carrière
Na een doctoraatsprogramma kiezen veel wetenschappers voor een post-doctorale periode, vaak in een ander land of aan een andere universiteit. Vaak voor meerdere jaren. Het is een kans om je onderzoeksvaardigheden en onderzoeksgebied te verbreden en te verdiepen. De TU/e biedt ook (internationale) postdoctorale onderzoekers de mogelijkheid om hun onderzoekservaring te vergroten.

Na een postdoctorale periode stimuleert de TU/e getalenteerde wetenschappers om zich te ontwikkelen tot assistent-professoren en associate professoren. Zeer succesvolle universitaire hoogleraren kunnen de stap zetten naar een hoogleraarspositie, aan de TU/e of een andere universiteit.

Events en informatie voor promovendi

Bekijk ons webinar waarin een promovendus en een PDEng trainee je meer vertellen over hun positie op de TU/e.
Of bezoek ons Graduate School Event op de campus!