ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Wil je stedelijke gebieden opnieuw verbinden met het omliggende platteland? Wil jij het milieu een handje helpen met meer groen en een verbeterde levensstijl? Zoek jij naar manieren om privé-auto's in te zetten en daarbij gemak, flexibiliteit en kosten te optimaliseren? Spreekt het ontwerpen en plannen van nieuwe leefomgevingen voor actieve mobiliteit jou aan? Je staat te springen om deze oplossingen uit te werken en zoekt een opleiding die daarbij past. Schrijf je daarom in voor de masteropleiding Sustainable Urban Mobility Transitions (SUMT) bij de TU/e.

De uitstoot van broeikasgassen in Europa wordt voor ongeveer een kwart veroorzaakt door transport. Binnen steden is dit samen met verwarming de hoofdoorzaak van luchtvervuiling. De meeste uitstoot binnen de transportsector* komt uit wegtransport. Door betere technologieën en meer bewustwording van een deeleconomie zijn er steeds meer transportopties beschikbaar. Deelfietsen, deelauto's, Mobility as a Service (MaaS) en elektrische voertuigen helpen je van A naar B te komen.

Toch is de kans op een duurzame toekomst in de stad of transportsector klein als deze technologische en zakelijke innovaties niet geïmplementeerd worden. In de samenleving van de toekomst moeten we duurzame toegankelijkheid en hulpbronnen waarborgen. Daarom moet multimodaal transport in deze samenleving zo goedkoop en milieuvriendelijk mogelijk ontwikkeld worden, maar ook bestand zijn tegen ontwrichtende gebeurtenissen. Deze mobiliteitssystemen moeten worden ondersteund met een goed ontwerp en goede planning van stedelijke en landelijke gebieden. Het is een flinke uitdaging om alle puntjes op de i te krijgen.

Wat is SUMT precies?
Bij SUMT worden duurzame, inclusieve en veerkrachtige stedelijke omgevingen bestudeerd, ontworpen, ontwikkeld en beoordeeld. Hierbij wordt een holistische aanpak gehanteerd. Je leert praktische vaardigheden, theorieën en concepten met betrekking tot stedenbouwkundige planning, transportplanning en de duurzaamheidstransitie. Ontdek waarom transport en de mobiliteit van inwoners zo belangrijk zijn bij het ontwikkelen van een inclusieve, veerkrachtige en duurzame omgeving. Je leert ook korte- en langetermijngevolgen van beleid en plannen te evalueren. Deze kennis helpt ons op weg naar een circulaire economie.

SUMT in een notendop
Het programma is in het Engels.Iedere student is welkom, ongeacht achtergrond of ervaring. Als je een bachelor Engineering, Information Science, Computer Science, Statistiek, Geo-informatietechnologie, Urban Planning, Geografie of Economie hebt, voel je je hier als een vis in het water. Overige disciplines zijn hier ook welkom. Hierbij is het essentieel dat je een goede basis hebt wat betreft kwantitatieve aanpak bij probleemoplossing. Ook moet je aantoonbare ervaring hebben met programmeren, calculus, lineaire algebra en wiskundige statistiek.

*Bron: Europese Commissie, 2019

Waarom is dit programma geschikt voor mij? Over welke vaardigheden moet ik beschikken?
Je doet technische kennis op over innovaties in mobiliteit en de daarbij horende mogelijkheden voor een gezonde verhouding stad/platteland. Daarnaast ontdek je alles over regelgeving en bestuur die essentieel zijn voor een duurzame toekomst. Bovendien word je klaargestoomd tot toekomstbestendige entrepreneurs. De vakken op het gebied van innovatie en entrepreneurschap in het curriculum zijn goed voor 30 European Credit Transfer and Accumulation Systems (ECTS). Dankzij deze vakken onderscheidt het traject zich van andere transportgerelateerde masterprogramma's. Binnen het programma heb je ook toegang tot Europees netwerk van toponderzoekscentra en -bedrijven en het European Institute for Innovation and Technology (EIT) Urban Mobility Alumni Job Portal.

Waarom moet ik dit programma bij de TU/e kiezen en niet ergens anders? Wat maakt deze opleiding uniek?
SUMT is een dubbelgraads programma en EIT-gecertificeerd. Je doorloopt het programma aan twee universiteiten, een instroomuniversiteit en een uitstroomuniversiteit. Er zijn vier Europese universiteiten met een toonaangevende opleiding op het gebied van urban mobility:

 • Aalto University – Espoo, Finland
 • Eindhoven University of Technology – Eindhoven, Netherlands
 • KTH Royal Institute of Technology – Stockholm, Sweden
 • Polytechnic University of Catalonia (UPC) – Barcelona, Spain

Als je afstudeert, krijg je twee bachelorgraden, namelijk een van elke universiteit waar je het programma hebt doorlopen. De studenten ontvangen na hun afstuderen ook een EIT-label certificaat.

In de zomer tussen jaar 1 en jaar 2 neem je ook nog deel aan een zomerschool. Je gaat wonen in twee Europese steden en werkt aan echte stedenbouwkundige uitdagingen.

EIT Urban Mobility biedt een aantal prestatiebeurzen. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. De criteria om in aanmerking te komen voor een beurs staan op de website van EIT Urban Mobility (eiturbanmobility.eu/detailed-master-school-programme-information/).

De ABP Master Track Sustainable Urban Mobility Transitions is een onderdeel van de EIT Urban Mobility Master School, met als doel studenten een holistische opleiding aan te bieden met bertrekking tot analyse, ontwerp, ontwikkeling en evaluatie van een duurzame, inclusieve en veerkrachtige stedelijke omgeving.

Leerdoelen
Sustainable Urban Mobility Transitions (SUMT) is een Master Track, waarbij studenten een holistische benadering toepassen voor problemen die traditioneel door architecten en ruimtelijk planners, civiele en verkeersingenieurs en politicologen worden bestudeerd vanuit een monodisciplinaire aanpak.

Je leert praktische vaardigheden en verkrijgt brede kennis over theorieën en concepten relevant voor ruimtelijke planning, transport en duurzaamheid. Dit omvat de vaardigheden om korte- en lange termijn gevolgen van plannen en beslissingen te identificeren en te beoordelen, en kennis over de rol van verkeer en mobiliteit in het creëren van een inclusieve, veerkrachtige en duurzame gebouwde omgeving.

Toelatingseisen
De toelatingseisen vind je op de EIT website.

Beide universiteiten (entry - en exituniversiteit) beoordelen of je toegelaten wordt tot de SUMT track. Als de partneruniversiteit je niet toelaatbaar acht, kun je de masteropleiding Urban Systems en Real Estate van de TU/e overwegen die je ook de mogelijkheid biedt om je te specialiseren in duurzaam vervoer.

Deadline voor aanmelding
De deadlines voor aanmelding van deze speciale dubbele EIT Urban Mobility mastertrack verschillen van de reguliere deadlines van de TU/e. Ga naar de EIT website Urban Mobility via deze link

Hieronder de deadlines voor periode 1 en 2.

PERIODE 1  
15 november 2022 Application portal open voor periode 1
1 februari 2023, 17:00 CET Application portal sluit 
30 maart 2023 Brieven en beurzen worden verstuurd 
7 april 2023, 17:00 CEST Deadline om studievoorstel te accepteren of weigeren
PERIODE 2  

15 februari 2023

Application portal open voor periode 2

14 april 2023, 17:00 CEST

Application portal sluit

31 mei 2023

Brieven en beurzen worden verstuurd

7 juni 2023, 17:00 CEST

Deadline om studievoorstel te accepteren of weigeren

Collegegeld
Zie de EIT Urban Mobility website voor meer informatie.

Wat kan EIT Urban Mobility School je bieden?

 • Een tweejarig Master Programma op twee verschillende universiteiten in twee verschillende landen
 • Twee Master diploma’s
 • Certificaat uitgegeven door the European Institute of Innovation and Technology
 • Tijdens het tweejarige programma studeren de studenten aan twee van onze partneruniversiteiten en studeren ze af met een dubbele graad en een EIT-labelcertificaat.
 • Studenten mogen deelnemen aan een intensieve Summer School en een Kick-off evenement als onderdeel van het curriculum, gericht op het aanpakken van stedelijke uitdagingen. Bezoek de website van de EIT Master School Stedelijke Mobiliteit voor meer informatie.
 • Alle cursussen in het English
 • Kick-Off & Graduation events
 • Toegang tot een EU Network van Top Research Centres and Businesses
 • EIT Urban Mobility Alumni Job Portal
 • Studenten verzekering

Scholarships zijn beschikbaar voor excellente studenten. Een centrale commissie besluit over de toekenning van de Scholarships.

Contact informatie
Ga voor meer informatie naar de EIT Urban Mobility Master School website. Als je vragen hebt over de toelatingscriteria, het collegegeld, de studiebeurs of de Engelse taalvaardigheid, stuur dan een e-mail naar EIT Masterschool. Heb je een vraag over het curriculum en de vakken, neem dan contact op met Soora Rasouli.

Chat met onze studenten

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.