Specialisatie

Specialisatie

Tijdens de studie Industrial Engineering / Technische Bedrijfskunde volg je naast Industrial Engineering-vakken ook wiskundige en basis engineering vakken. Vanaf je tweede jaar geef je zelf invulling aan je studie met keuzevakken, zodat je jouw kennis kunt verbreden of verdiepen. Daarnaast volg je vakken die je een stevige basis als ingenieur geven.

Met de keuzevakken bepaal je zelf de richting van jouw studie. Je kunt kiezen uit vakken binnen de opleiding Industrial Engineering voor extra verdieping. Je kunt ook voor verbreding kiezen en vakken volgen bij andere studies van de faculteit of andere studies op de TU/e. Er moet wel een verband zijn tussen de vakken. Het pakket aan vakken dat je kiest moet voldoen aan de eisen van het aantal inleidende, verdiepende en gevorderde vakken.

Om je te helpen aan alle eisen te voldoen en een goede planning te maken is er een PlanApp en vinden er verschillende voorlichtingen plaats. Natuurlijk staan de studieadviseurs ook voor je klaar met persoonlijk advies.

Kijk voor meer informatie op de online studiegids https://studiegids.tue.nl/opleidingen/bachelor-college/majors/industrial-engineering

Om je een beeld te geven van wat er mogelijk is, geven we hier een aantal voorbeelden.

Voorbeelden van verdiepende vakken binnen Industrial Engineering

 • Vakken over Advanced Operations Management
  • Je leert hoe je verschillende operaties en processen kunt modelleren en analyseren. Vervolgens leer je hoe je de daaruit voortkomende beslissingsproblemen moet oplossen. Je komt daarnaast meer te weten over processen in de transport- en onderhoudssector.
 • Vakken over Business Economics
  • Je krijgt een dieper en breder begrip van onderwerpen als boekhouding, financiën, risicobeheer en micro-economie.
 • Vakken over Advanced Information Systems
  • Je leert meer over de rol van bedrijfsinformatiesystemen bij digitalisering. Een onderdeel hiervan is de kwantitatieve analyse van bedrijfsproblemen. Bovendien bestudeer je het strategisch belang van dit soort systemen en toepassingen van informatiesystemen binnen de gezondheidszorg.
 • Vakken over Data Science for IE
  • Je volgt vakken die te maken hebben met het gebruik van data, algoritmen, de basis van rekenen, programmeren en machine learning.
 • Vakken over Finance and Risk & Economics
  • Je krijgt een realistisch beeld van de belangrijke rol die wiskundige modellen spelen in de wereld van financiën.

 

 

 

Voorbeelden van verbredende vakken binnen de faculteit:

 • Vakken gerelateerd aan de bachelor Psychology & Technology
  • Je leert meer over de gevolgen van het gedrag van mensen en hoe je een perfecte match tussen mensen en werk kunt bereiken. Daarbij bekijk je situaties vanuit beide perspectieven.
 • Vakken gerelateerd aan Sustainable Innovation
  • Je leert hoe je met innovatie omgaat en hoe je omgaat met de onzekerheid en risico’s in high-tech markten.

Je kunt daarnaast verbredende vakken volgen bij andere opleidingen binnen de TU/e, bijvoorbeeld bij de Faculteit Bouwkunde en de Faculteit Werktuigbouwkunde (Mechanical Engineering).

Afhankelijk van je invulling van de keuzeruimte kun je na het afronden van je bachelor Industrial Engineering / Technische Bedrijfskunde drempelloos of onder voorwaarden een aansluitende master studie starten. De masterstudies Operations Management Logistics (OML) en Innovation Management (IM) kunnen direct gestart worden na het afronden van je bachelor Industrial Engineering / Technische Bedrijfskunde.