FAQ

Internationals. Waar vind ik meer informatie voor internationale studenten?

Internationals kunnen al hun vragen stellen aan: io@tue.nl

Huisvesting. Hebben jullie tips hoe ik aan woonruimte kan komen?

Jazeker, er zijn meerdere mogelijkheden om huisvesting te regelen.

  • Er zijn Facebookgroepen waar je lid van kunt worden. Hierop staan veel advertenties voor huizen en studenten kamers.
  • Je kunt zelf zoeken in de private sector.
  • Schrijf je in bij Vestide, een woonorganisatie die je kan helpen een kamer te vinden.
  • Als internatonval ontvang je in mei de bevestiging van inschrijving en dan kan je aangeven of je op de hoogte wil blijven van de huisvestingservice. Er wordt via deze service een zeer beperkt aantal kamers aangeboden. Als international kom je hiervoor alleen in aanmerking als je de bevestigingsverklaring tijdig retour hebt gestuurd en de borg (wanneer van toepassing) is voldaan.

Via deze link kun je meer vinden over dit onderwerp: https://www.tue.nl/en/education/become-a-tue-student/housing/   

Toelating. Waar moet je aan voldoen als je toegelaten wilt worden tot het programma van Technical Engineering / Technische Bedrijfskunde?

Wanneer je over een vwo-diploma beschikt met Wiskunde B en Engels ben je direct toelaatbaar. De studie heeft geen numerus fixus.

Toelating. Heb je een bepaald cijfer nodig voor je Wiskunde B en Engels?

Je hebt geen minimaal cijfer nodig. Een diploma op vwo-niveau is voldoende.

Toelating. Hoe zit het met natuurkunde?

Je hebt geen natuurkunde nodig om toegelaten te worden tot de opleiding. De theorie en gedachtegang die je leert bij natuurkunde op de middelbare school kunnen er wel voor zorgen dat je sommige vakken wat makkelijker vindt. Dit is zeker het geval wanneer je bij andere faculteiten bepaalde vakken wilt gaan volgen in je vrije keuzeruimte.

Toelating. Kan ik mijn bewijs voor Engels en Wiskunde B aanleveren na de inschrijfdeadline van 1 mei?

Ja, dat kan. Op het moment van inschrijven hoef je nog geen diploma of certificaat te hebben. Na inschrijving ontvang je alle aanvullende informatie en deadlines.

Toelating. Waar kan ik meer informatie vinden over dit onderwerp?

Op de volgende website vind je meer informatie over de stappen die je moet volgen: https://www.tue.nl/en/education/become-a-tue-student/admission-and-enrollment/programtype/bachelor-1/program/industrial-engineering  

Studie. Wat maakt deze opleiding tot een engineeringprogramma?

Tijdens de studie leer je hoe je realistische problemen oplost op een wiskundige, analytische manier door middel van simulatie en analyse. De wetenschappelijke kennis die je krijgt zal hier een bijdrage aan leveren.

Studie. Wat houden de technische vakken in?

Als bedrijfskundig ingenieur maak je keuzes in de bedrijfsvoering en je probeert aan de hand van wiskunde en programmeren allerlei verschijnselen te voorspellen. Niet alleen het weer, filedruk of hoe zwaar de fundering van een gebouw moet zijn, maar ook bedrijfsprocessen kun je modelleren. Dat is wat er vooral bij Industrial Engineering gebeurt. Door gestructureerd en gecontroleerd kleine dingen te veranderen wordt duidelijk welke effecten veranderingen hebben op de uitkomst. Op deze manier kun je processen optimaliseren, maar ook nieuwe processen ontwerpen waarvan je vooraf de uitkomst kunt voorspellen. Het is dus geen ‘trial and error’, maar je maakt op basis van bekende theorieën een gefundeerde keuze of beslissing.

Met behulp van wiskunde leer je niet alleen de basistheorieën die je nodig hebt om dergelijke modellen te kunnen maken, maar ook hoe je systematisch en gestructureerd kunt denken en werken.

Studie. Welke wiskundige (middelbare school)technieken worden gebruikt in Industrial Engineering / Technische Bedrijfskunde?

Een groot deel van de wiskunde B die je geleerd hebt op de middelbare school zal, met een bepaalde context, terugkomen in de studie. Je kunt onder andere algebraïsche vaardigheden, functies, grafieken, differentiëren en integreren verwachten. Bovendien spelen statistiek en de bijbehorende kansberekeningen een grote rol binnen de studie. Dit zal je herkennen als je wiskunde D volgt op de middelbare school. Wiskunde D is echter geen vereiste voor de opleiding.

Studie. Is alles in het Engels?

Ja, alle hoorcolleges, communicatie en toetsen zijn in het Engels. Met een Engelstalige opleiding verbreed je je culturele en sociale kennis. Bovendien word je nog beter in de beheersing van de Engelse taal. Met een vwo-diploma beschik je over het juiste niveau Engels om de opleiding goed te kunnen volgen.

Studie. Kun je de jaarkalender van de Technische Universiteit van Eindhoven ergens bekijken?

Ja, je kunt deze altijd in inzien via de digitale studiegids:

Academic year agenda (tue.nl)

Studie. Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?

Tijdens ieder kwartiel (periode van 10 weken) volg je drie vakken. Een ruime meerderheid van de vakken biedt groepsopdrachten aan. Dit zijn projecten waar je je theorie toepast op een (fictieve) opdracht. Het aandeel van deze opdrachten in het uiteindelijke eindcijfer verschilt per vak.

Studie. Wat is het verschil tussen Industrial Engineering en 'gewone' bedrijfskunde?

Industrial Engineering (ofwel Technische Bedrijfskunde) is een ingenieursopleiding waarbij de nadruk ligt op modelleren, analyseren, organiseren, berekenen en ontwerpen (= inrichten) van bedrijfsprocessen.

Bedrijfskunde is een managementopleiding waarbij de nadruk ligt op het functioneren en het besturen van bedrijven.

Studie. Heb je na het afronden van deze bacheloropleiding automatisch toegang tot iedere engineering-gerelateerde master?

Met het afronden van de bachelor Industrial Engineering / Technische Bedrijfskunde heb je direct toegang tot de volgende masters:

Als je een master aan een andere faculteit wilt volgen, zul je nog een aantal vakken van de desbetreffende bachelor moeten volgen. Als je dit vroegtijdig besluit, kun je deze vakken al volgen tijdens de bachelor.

Studie. Hoe realistisch is het om voor een dubbele graad bachelorprogramma te kiezen?

Ieder jaar kiezen meerdere studenten voor een dubbele graad bachelor. Over het algemeen hebben deze studenten een jaar extra nodig. In vier jaar tijd rond je dan twee bachelors af. Een aantal studenten vullen hun keuzeruimte in met vakken van een andere bachelor.

Studie. Wat zijn de mogelijkheden voor een buitenlandervaring of uitwisselingsprogramma?

Tijdens de bachelor is er geen mogelijkheid voor een buitenlandervaring. Als je een aansluitende master volgt op de universiteit is dit wel mogelijk.

TU/e. Zijn er veel activiteiten en faciliteiten op de universiteit?

Jazeker! Naast de studievereniging (met een bar op de campus) zijn er in Eindhoven meer dan 60 studentenverenigingen die allemaal voor veel activiteiten op en rond de campus zorgen.

De universiteit heeft daarnaast onder meer een bioscoop, supermarkt, horeca en een sportcentrum. Met een sportkaart van het sportcentrum kun je verschillende sporten beoefenen. Bovendien kun je bij de studentensportsportverenigingen zo’n beetje iedere sport doen die je kunt bedenken. Voorbeelden zijn zwemmen, boulderen, squash, paalfitness, rugby, hockey, budo, surfen en golf. Het sportcentrum heeft 38 verschillende studentensportverenigingen.

TU/e. Wat is in Nederland het verschil tussen een drie- en een vierjarige bacheloropleiding?

In Nederland is het belangrijkste verschil dat het driejarige programma wordt aangeboden aan universiteiten en na afronding krijgen afgestudeerden de titel van BSc ir. Het vierjarige programma wordt aangeboden op hogescholen (HBO) en na afstuderen hebben studenten het recht om de titel van B Eng ing te gebruiken.

TU/e. Hoe lang duurt het om van de campus naar het centrum van Eindhoven te komen? Welk vervoersmiddel raden jullie aan?

Vanuit de campus ben je in een wandeling van 10-15 minuten in het centrum of 5 minuten per fiets. Met een fiets kom je gemakkelijk en snel op alle belangrijke locaties in de stad. Het station bereik je met een wandeling van ongeveer 10 minuten.

TU/e. Handige links

 

 

 

 

 

 

FAQ SEARCH

FAQ