Data harmonie: Het orkestreren van inzicht uit EPD-data in het ziekenhuislandschap

Landelijke ontwikkelingen zoals IZA en Nationale Visie gaan steeds meer over het beschikbaar stellen van data. Waar vroeger vooral financiële informatie inzichtelijk werd gemaakt, vindt nu een verschuiving plaats naar informatie op het medische- en kwaliteitsdomein.

 

De behoefte om medische- en kwaliteitsvraagstukken op te pakken is er ook in MMC. Op basis van deze behoefte en beleid, is daarom het ChipSoft Datawarehouse gekocht. In dit document wordt verder onderzocht hoe we als MMC waarde kunnen halen uit dit product.

 

Tijdens de initiële inventarisatiefase kwam naar voren dat er binnen medische- en kwaliteitsvraagstukken een tweeledige behoefte ligt: (1) éénduidig beleid en proces voor ontwikkeling dashboards; (2) een adequaat product voor organisatie van een DWH.

 

In de analysefase zijn deze twee onderwerpen voor MMC verder uitgediept. Hieruit bleek dat een eenduidige werkwijze en beleid in MMC nog ontbreekt, omdat de organisatie decentraal is ingericht. Afdeling overstijgende vraagstukken, waaronder medische vraagstukken, hebben nu geen plek om te landen en worden daarom nauwelijks opgepakt. Gebruik van CS DWH zou een eerste stap kunnen zijn in het stimuleren van een eenduidige werkwijze en het oppakken van medische- en kwaliteitsvraagstukken. Het product CS DWH wordt door de beoogde gebruikers echter niet als adequaat ervaren. De beperkingen die zij zien bij het product wegen zwaarder dan de kansen.

 

De bevindingen uit de analysefase hebben geleid tot een PvE, waarop vervolgens het ontwerp is gebaseerd. Het ontwerp bestaat uit drie deelproducten: (1) Plan voor gebruik van CS DWH in de vorm van een beslisboom; (2) Beleid rondom (CS) DWH; (3) Drie use cases. In het ontwerp is de volgende interactie tussen de deelproducten verwerkt: Het beleidsstuk is leidend in het ontwerp en het plan (de beslisboom) is hiervan een onderdeel. Het beleid en de beslisboom zijn vervolgens getest op de drie use cases. Uit twee use cases zijn de geleerde lessen meegenomen om tot het ontwerp te komen, de derde use case is gebruikt als voorbeeld.

 

Het beleidsstuk maakt onderscheid in drie fases, huidige situatie, korte termijn visie en ideaalsituatie. Deze drie fases zijn vervolgens geplot op het vijflagenmodel en er zijn aanbevelingen gedaan om naar de korte termijn visie toe te werken. Op organisatie- en informatielaag is uitgewerkt hoe CS DWH ingezet kan worden. Op procesniveau is uitgewerkt hoe het proces van aanvraag tot beheer bij dashboards ingericht moet worden. Het ontwerp is geverifieerd en gevalideerd met de stuurgroep en gebruikers. Hiermee kan een eerste vorm van een datamanagementstructuur verder onderzocht worden.

 

Dit project dient als voorbeeldcase voor het omgaan met producten die in eerste instantie niet voldoen aan de verwachtingen. Het ontwerp laat zien wat de waarde is van een degelijke analyse van een product. Een analyse van de gebreken, mogelijkheden en ontwikkelingen van een product kan namelijk dienen als onderlegger voor een ontwikkel- of exit strategie van het product. Zo kan er in de organisatie een koers bepaald worden.