Werken aan passende zorg

Communicatie tussen huisartsen en specialisten + Vernieuwen poliklinische diabeteszorg

De zorg in Nederland moet veranderen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Landelijk zijn hier rondom veel initiatieven en afspraken zoals het Integraal Zorgakkoord. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt hier op verschillende manieren vorm aan gegeven. Binnen deze eindopdracht voor de opleiding tot Klinisch Informaticus, zijn twee van deze projecten uitgevoerd. Samen vormen ze het eindproduct.

 

Project I Communicatie tussen huisartsen en specialisten

 

Communicatie tussen huisarts en specialist is van belang voor goede afstemming over patiëntenzorg. Nu verloopt dit in de regio ’s-Hertogenbosch niet optimaal, doordat men elkaar vaak niet kan bereiken en langs elkaar heen moet bellen. Er zijn weinig afspraken over asynchrone communicatiemiddelen, waardoor de inzet hiervan beperkt blijft. Waar dit wel lukt, lijkt asynchrone communicatie fijn te werken, als er geen sprake is van spoed. Je stoort elkaar niet en kan antwoorden wanneer het uitkomt. In dit project is gezocht naar de voorwaarden waar een applicatie aan moet voldoen en een ideaal werkproces opgesteld. Een van de eisen was een integratie in de huidige huisartseninformatiesystemen (HIS) en het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS), voor een geïntegreerd werkproces en zodat medische informatie direct in het dossier verwerkt kan worden. Helaas is deze applicatie in combinatie met andere specificaties niet gevonden. Daarom is gekeken of aanvullende werkafspraken ervoor kunnen zorgen dat communicatie verbetert. Dit blijkt lastig doordat het een complex samenwerkingsverband is, met veel decentrale autonomie en geen mandaat in de regio. Er moet daarom bij het implementeren van een nieuw proces of applicatie continue gezocht worden naar de win-win(-win) situatie zodat de wijzigingen ook geborgd worden.

 

Project II Vernieuwen poliklinische diabeteszorg

 

Op de polikliniek van Algemene Interne Geneeskunde loopt een project om de poli voor te bereiden op de toekomst. Er wordt een hoge werkdruk ervaren en met dubbele vergrijzing wordt dit de komende jaren, als er niks gebeurt, niet minder. De afgelopen jaren hebben er al veranderingen plaatsgevonden in het zorgproces voor diabetespatiënten op de polikliniek van Algemene Interne geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Door gebruik van sensoren kunnen patiënten zelf beter hun bloedglucose in de gaten houden, waardoor men beter in staat is om dit te reguleren. Daarnaast is het oude zorgpad voor diabeteszorg losgelaten, omdat dit niet voldoet aan de vraag van patiënten en medewerkers: Voor goed ingestelde patiënten die hun diabetes prima onder controle hebben is het onnodig om zo vaak langs te komen, terwijl anderen meer zorg nodig hebben. Nu het protocol is losgelaten, worden de verschillen tussen patiënten groter, maar lijken zorgverleners onderling ook andere keuzes te maken. Dit heeft niet alleen positieve effecten. De zorg is minder goed te organiseren geworden en onderling zijn er eerder afstemmingsproblemen. Men wil graag vernieuwen en inzetten op eigen regie en digitale zorg, maar is door de huidige situatie nog ver mee. In dit project is gezocht naar een manier om zowel de voordelen van een zorgpad te verkrijgen, met daarbij de flexibiliteit om zorg aan te passen aan de patiënt en aan de behoeften van zorg. Waarbij eigen regie en digitalisering gestimuleerd wordt, om zorg ook in de toekomst houdbaar te houden.