Generieke PROMs zinvol en hanteerbaar inpassen in het zorgproces

Er is een toenemende interesse in het integreren van patient-reported outcomes measures (PROMs) in het klinische zorgproces. Een Patient-Reported Outcome (PRO) is een patiëntgerapporteerde uitkomst. Patiënt-gerapporteerde uitkomsten (PROs) zijn een weergave van de mening en waardering van de patiënt over zijn of haar eigen gezondheid. Voorbeelden van PROs zijn symptomen (zoals pijn of vermoeidheid), fysiek functioneren en kwaliteit van leven. PROMs zijn vragenlijsten om deze uitkomsten te meten. MST ziet PROMs als wezenlijk onderdeel van waardegedreven zorg om uitkomsten van de behandeling inzichtelijk te maken. De wens is om PROMs toepasbaar te maken in het zorgproces, zodat er toegevoegde waarde uitgehaald kan worden. Denk aan het identificeren van problemen van de patiënt en het samen beslissen op basis van uitkomstinformatie. Dit laatste is meer het ultieme doel.

 

Binnen het landelijke programma “Uitkomstgerichte Zorg” is een set generieke PROMs gedefinieerd. De noodzaak voor het ontwikkelen van een generieke set is ontstaan omdat het aantal PROMs dat gebruikt wordt in ziekenhuizen niet meer beheersbaar is. De set is ontwikkeld om het aantal vragen(lijsten) voor patiënten te beperken, uitkomsten te meten die voor patiënten relevant zijn en een brede toepassing te faciliteren tegen een lagere beheerlast.

 

In dit project is onderzocht hoe generieke PROMs geïmplementeerd kunnen worden in MST om het gebruik in het zorgproces te faciliteren en het (technisch) beheer overzichtelijk te houden. Er zijn lessen geleerd uit drie use cases, namelijk het zorgpad endometriose, reumatoïde artritis en spierreuma. De scope is gericht op verschillende zorgpaden om te achterhalen of uitkomsten van generieke PROMs tussen aandoeningen hergebruikt kunnen worden. Er is een ontwerp gemaakt voor het zorgproces en het informatieproces met generieke PROMs voor deze use cases. Ook is een handreiking voor vervolgimplementaties uitgewerkt om de gewenste mate van standaardisatie te borgen en het gebruik van PROMs te blijven doorontwikkelen.

 

Het ontwerp heeft als uitgangspunt dat generieke PROMs het beste geïmplementeerd kunnen worden door te standaardiseren op PROMIS-meetinstrumenten. Ze worden maximaal één keer per half jaar uitgevraagd en zo veel mogelijk gekoppeld aan een consult. Specialisme overstijgend worden restricties ingesteld voor het uitsturen om het onnodig vaak herhalen van generieke PROMs te voorkomen. Praktijkervaring moet echter nog uitwijzen in hoeverre uitkomsten van generieke PROMs inhoudelijk van toegevoegde waarde zijn voor gebruik in de spreekkamer en hergebruik tussen verschillende zorgpaden. Voor vervolgimplementaties is het belangrijk om een heldere visie op PROM-gebruik te hebben en een centraal expertiseteam in te richten om implementaties te begeleiden. Het proces wordt daarbij iteratief en lerend aangevlogen.