Digitale ondersteuning voor geïntegreerde en persoonsgerichte parkinsonzorg

De Nederlandse zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson staat nationaal en internationaal bekend als toonaangevend voorbeeld van netwerkzorg. Toch zijn er nog grote uitdagingen in de zorg voor mensen met parkinson. Een belangrijke uitdaging is de coördinatie van zorg als er zorgverleners vanuit verschillende organisaties bij een patiënt betrokken zijn. Ook richt de zorg zich nog te vaak op het oplossen van problemen in plaats van het voorkomen daarvan en wordt er te weinig rekening gehouden met de specifieke wensen en behoeften van de patiënt. Los van dit alles komt de persoonlijke begeleiding van mensen met chronische aandoeningen steeds verder onder druk doordat het aantal mensen met een aandoening toeneemt terwijl het aantal zorgmedewerkers afneemt.

 

In de regio Zuid-Oost Nederland werken zorgverleners, patiënten en wetenschappers onder de naam ‘Zorg voor Parkinson’ samen aan het oplossen van deze knelpunten. Het doel is om in deze proefregio een zorgconcept voor parkinson te ontwikkelen dat ook in de rest van Nederland gebruikt kan worden. Deze innovatieve herinrichting van de parkinsonzorg vraagt om nieuwe technologie die enerzijds alle betrokken zorgverleners in staat stelt om als ingespeeld team samen te werken met de patiënt; en anderzijds de patiënt daarbij de flexibiliteit biedt zelf de eigen spelpositie in het team te bepalen. De nu beschikbare middelen schieten hiervoor tekort. Het Nederlandse digitale zorglandschap is versnipperd. Niet alleen nationaal, maar ook in de regio. Mogelijkheden tot gegevensuitwisseling zijn beperkt. En zowel de patiënt als de zorgverlener heeft te maken met veel verschillende digitale tools die onderling vaak niet of nauwelijks zijn geïntegreerd. Goede digitale ondersteuning om als transmuraal team geïntegreerd en persoonsgericht samen te werken is dus afwezig.

 

Dit rapport beschrijft het ontwerp voor passende ICT-technologie om proactieve, geïntegreerde en persoonsgerichte zorg in de proefregio te ondersteunen. Door als ontwerpmethode Design Thinking toe te passen zijn zorgverleners, patiënten en naasten uitgebreid betrokken geweest bij het vaststellen van het probleem en het bedenken van mogelijke oplossingen in dit complexe vraagstuk met veel stakeholders. Hieruit zijn de volgende oplossingsrichtingen tot stand gekomen:

1. Uitbreiden van bestaand product dat reeds gebruikt wordt in de parkinsonzorg

2. Uitbreiden van bestaand product dat reeds gebruikt wordt door huisartsen

3. Nieuwe oplossing obv netwerkzorgplatform op maat

4. Nieuwe oplossing gericht op inzicht in bronregistratiegegevens

 

Met behulp van prototypes zijn deze oplossingsrichtingen onderzocht in een testperiode van tien weken. In deze periode hebben zorgverleners en patiënten de prototypes gebruikt aan de hand van taak gebaseerde opdrachten die aansluiten bij het Zorg voor Parkinson zorgconcept. Met de resultaten uit alle fases van Design Thinking is de geschiktheid van de oplossingsrichtingen geanalyseerd met behulp van het interoperabiliteitsmodel. Hierin is duidelijk geworden dat de bestaande producten in de regio (oplossingsrichting 1 en 2), het Zorg voor Parkinson zorgconcept niet binnen een redelijke termijn kunnen ondersteunen. En dat ook verbeterde interoperabiliteit tussen bestaande bronregistratiesystemen (oplossingsrichting 4) onvoldoende oplost. Een netwerkzorgplatform op maat op basis van een generiek platform (oplossingsrichting 3) blijkt op basis van de prototype fase goed realiseerbaar. En het biedt de benodigde mogelijkheden om het Zorg voor Parkinson zorgconcept in de breedte te kunnen ondersteunen.

 

 

Op basis van de in dit project verkregen inzichten is duidelijk geworden dat met het generieke netwerkzorgplatform cBoards het Zorg voor Parkinson zorgconcept het best kan worden ondersteund. cBoards scoort het best op de opgestelde beoordelingscriteria en wordt goed beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast is de hoge mate van configureerbaarheid essentieel gebleken voor het ondersteunen van het Zorg voor Parkinson zorgconcept. In het eindontwerp op basis van cBoards, wordt invulling gegeven aan een Minimum Viable Product waarbij digitale ondersteuning van een transmuraal team rondom de patiënt wordt gecombineerd met integratie van digitale innovaties die reeds worden ingezet in de gehele proefregio.